Bannerul CIJM care a deranjat Ambasada Azerbaidjanului, afişat prin rotaţie la sediile mai multor ONG-uri

Anticoruptie.md
05/05/2016
În această săptămână bannerul a fost plasat la fereastra organizaţiei Transparency International-Moldova

Bannerul prin care Centrul de Investigaţii Jurnalistice s-a solidarizat cu jurnalista Khadija Ismayilova şi care a deranjat reprezentanţii Ambasadei Republicii Azerbaidjan la Chişinău va fi afişat prin rotaţie la sediile mai multor organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova. Decizia a fost luată de reprezentanţii ONG-urilor prezenţi la protestul de marţi, 3 mai, de Ziua Internaţională a Libertăţii Presei, desfăşurat în faţa misiunii diplomatice după ce echipa CIJM a fost intimidată de un angajat al Ambasadei. 

În această săptămână bannerul a fost plasat la fereastra organizaţiei Transparency International-Moldova, iar în următoarele săptămâni va fi preluat de alte instituţii. 

Centrul de Investigații Jurnalistice, sediul căruia se află în vecinătatea Ambasadei Azerbaidjanului, a afișat bannerul la balconul oficiului său, la 21 aprilie. Echipa CIJM şi-a propus astfel să se solidarizeze cu jurnalista condamnată la Baku. La 22 aprilie, la solicitarea proprietarului clădirii în care se află sediul Centrului, ne-am văzut nevoiți să renunțăm la această formă de protest și să scoatem bannerul. La scurt timp, un bărbat care a refuzat să se prezinte, dar care s-a dat drept reprezentant al misiunii diplomatice a Republicii Azerbaidjan la Chișinău, a venit la oficiul CIJM insistând să-i dăm bannerul și să divulgăm cine este autorul ideii, precum și persoana sau firma care a executat această comandă. Bărbatul ne-a amenințat în mod deschis și a repetat că vom avea probleme mari. Recent, CIJM a sesizat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar, deocamdată, nu am primit niciun răspuns. 

Jurnalista Khadija Ismayilova, autoarea mai multor investigații despre afacerile controlate de preşedintele Ilham Aliev, a fost condamnată la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru o pretinsă evaziune fiscală. Organizațiile din domeniul drepturilor omului au catalogat acuzațiile drept politice.

Anticoruptie.md
05/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii