Majoritatea europenilor consideră că în țara lor corupția este destul de răspândită, arată rezultatele Eurobarometrului coruptiei pentru 2024, făcut public de Comisia Europeană. Mai mult de două treimi dintre europeni cred că în țara lor corupția este destul de răspândită. Cele mai mari scoruri le înregistrează Grecia, Portugalia, Malta și Slovenia, iar cele mai mici procente au fost înregistrate în Finlanda, Danemarca și Luxemburg. Cât despre România, ea se situează în zona mediană a clasamentului, cu 7 puncte procentuale peste media UE.
Fiecare al patrulea european (27%) a declarat că s-a confruntat personal cu corupția în viața lui de zi cu zi, iar 75% au afirmat că afacerile și politica sunt prea strâns legate, creând condițiile pentru ca corupția să înflorească.
„Europenii rămân sceptici cu privire la eforturile guvernelor naționale de a combate corupția: 65% dintre cetățeni consideră că cazurile de corupție la nivel înalt nu sunt urmărite suficient și doar 30% cred că eforturile guvernamentale de combatere a corupției sunt eficiente. 68% dintre cetățeni consideră că corupția este larg răspândită în statele lor membre.", arată sondajul. Sondajul a fost publicat în paralel cu raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept, care face bilanțul măsurilor anticorupție din țările membre ale UE.
Raportul 2024 trage un semnal de alarmă cu privire la „anumite reforme ale dreptului penal” din blocul comunitar care „riscă să submineze lupta împotriva corupției”.
Raportul menționează Slovacia, unde legislatorii au aprobat în februarie un plan de reducere a pedepselor pentru corupție și fraudă, și Italia, care a eliminat recent infracțiunea de abuz în serviciu.
„Tocmai a aparut Eurobarometrul coruptiei 2024. Romania sta cel mai prost intre statele membre: sondajul pe mediul de afaceri arata ca 53% dintre firmele chestionate de plang de coruptie si 43% de patronaj si nepotism in mediul public. Sunt de departe cele mai ridicate niveluri din UE.
„Ironia e că aceste date pe corupție din Eurobarometru (deci ale Comisiei UE) contrazic flagrant recentul raport al aceleiași Comisii UE pe Anticorupție în Romănia, redactat în tonuri neobișnuit de roze și optimiste, de care s-a tot discutat în ultimele zile”, a explicat analistul Sorin Ioniță pe pagina sa de Facebook.
În România au fost intervievați 530 de reprezentanți ai companiilor, conform informațiilor de pe site-ul Comisiei Europene. „Corupția este larg răspândită în România”, au declarat 94% dintre cei chestionați.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii