Barometrul Opiniei Publice: Maia Sandu, cel mai popular politician, iar PAS, cotat cu șanse la majoritate parlamentară

Anticoruptie.md
22/02/2021

Președinta Maia Sandu este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere, potrivit datelor ultimului Barometru al Opiniei Publice, prezentate luni. Astfel, șefa tatului este creditată cu o încredere de 22,5%, la întrebarea formulată deschis, fără a li se oferi o listă de politicieni. Igor Dodon este următorul în top, cu 11%, iar Ilan Șor se clasează pe locul trei cu 2,4%. În top urmează Vladimir Voronin – 1,7%, Renato Usatîi – 1,1% și Ion Ceban – 0,7%. În același timp, potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus anterior de Maia Sandu, ar obține 48,6% din voturi. Ar trece de pragul de 5% din sufragii și ar urma să intre în Parlament PSRM – 26,6%, Partidul Șor – 8,7% și Partidul Nostru –  6,2%, scrie portalul Moldova.org.

Când li se dau personalitățile în față, Maia Sandu se bucură de 44% de încredere mare sau oarecare încredere. Igor Dodon, liderul PSRM are un coeficient de 29% încredere. Urmează Ion Ceban, primar al capitalei cu 17% și Renato Usatîi, primar de Bălți, lider al Partidului Nostru cu 17%. Vladimir Voronin, fost președinte, are o încredere de 16%.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 29,6%. Acesta este urmat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova –  16,2%. Partidul Șor ar avea 5,3%, iar Partidul Nostru – 3,8%. Urmează sub 2% Partidul Comuniștilor și Platforma Demnitate și Adevăr. Sub 1% ar avea PLDM și PDM. Transformate în mandate parlamentare, situația ar putea arăta astfel: PAS ar acumula 55 de mandate. Alte 30 de mandate ar merge la PSRM. Cu 10 mandate ar intra Partidul Șor și cu șapte mandate ar intra Partidul Nostru al lui Renato Usatîi. 

Anticoruptie.md
22/02/2021

Comentarii