Bilanțul discuțiilor Sandu-Iohannis. România va cumpăra generatoare, iar Republica Moldova este în lista beneficiarilor

Anticoruptie.md
06/11/2022
Sursa: Președinția RM

Una dintre problemele abordate de șefa statului, Maia Sandu, la București, constă în asigurarea continuității livrării energiei, în cazul unor urgențe. Într-un interviu pentru TVR info, consilierul premierului Nicolae Ciucă pentru probleme de Securitate, Iulian Chifu, a declarat că autoritățile române iau în calcul achiziția unor generatoare care ar putea fi oferite Republicii Moldova în caz de necesitate.

”Există o perioadă de reflecție pentru achiziția unor generatoare, care, în caz de urgență, ar putea fi furnizate unui spital sau unei facilități urbane, pe o perioadă determinată de timp, pentru a putea să compenseze închiderea curentului, sau căderea într-o rețea, sau elemente de urgență. E vorba ca România să poată să aibă această rezervă, această resursă, ca să poată interveni în comunitățile care sunt în situația cea mai dificilă și în condițiile în care cade curentul electric”, a explicat Chifu.

În data de 1 noiembrie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Președintele României, Klaus Iohannis, cu care a vorbit despre relațiile speciale dintre Chișinău și București. Președinta a declarat că România a fost, dintotdeauna, un partener de nădejde pentru noi, gata să ofere cetățenilor Republicii Moldova sprijin în momentele dificile.

„Mi-am exprimat recunoștința pentru numeroasele proiecte finanțate de partea română în domenii importante, prin care condițiile de viață ale oamenilor de la noi au devenit mai bune. La fel, am apreciat dialogul bilateral, devenit mai deschis și mai dinamic, și am mulțumit pentru măsurile prompte luate de România ca să ne ajute cu furnizarea de electricitate, gaze naturale, păcură și lemne de foc pentru cetățenii noștri, să facem față crizei energetice”, a menționat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a mai subliniat că România este pentru noi și un avocat important în parcursul european, iar acest sprijin a fost vizibil, în special, în procesul de obținere a statutului de țară candidată la integrarea în Uniunea Europeană.

 

Anticoruptie.md
06/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii