Bloomberg: Războiul aduce economia Rusiei înapoi cu patru ani în urmă în doar primul trimestru din 2022

Mădălin Necșuțu
12/08/2022

PIB-ul Rusiei va scădea cu 4,7% în al doilea trimestru al acestui an, potrivit unei analize a 12 experți consultați de agenția de presă Bloomberg. Scăderea ar aduce economia la indicatorii săi din 2018, dar această scădere este mai mică decât se aștepta anterior. Banca centrală a Rusiei prevede o înrăutățire în trimestrele următoare, stimulentele fiscale și relaxarea monetară din ultimele luni „atenuând impactul sancțiunilor internaționale”.

Invazia Ucrainei de către președintele Vladimir Putin a adus economia Rusiei înapoi cu patru ani în primul trimestru complet după atac, punând-o pe drumul spre una dintre cele mai lungi scăderi înregistrate.

Într-un bilanț sumbru al războiului pentru Rusia, o economie care își lua viteza la începutul anului 2022 a intrat într-o contracție în al doilea trimestru din acest an. Datele cele mai recent arăta că produsul intern brut s-a redus în RUsia pentru prima dată în peste un an, scăzând cu 4,7% anual, conform previziunii mediane a 12 analiști chestionați de Bloomberg.

Ce spune Bloomberg Economics

„Economia va renunța la patru ani de creștere, revenind la dimensiunea din 2018 în al doilea trimestru. Ne așteptăm ca contracția să încetinească în trimestrul al patrulea, cu o politică monetară mai relaxată care susține cererea. Totuși, economia va pierde încă 2% în 2023, deoarece interdicția europeană a energiei va scădea exporturile”, spune economistul rus, Alexander Isakov.

Lovitura sancțiunilor internaționale din cauza războiului a perturbat comerțul și a pus în paralizie industrii precum producția de mașini, în timp ce cheltuielile de consum s-au oprit. Deși declinul economiei se dovedește până acum mai puțin brusc decât se temea inițial, banca centrală a Rusiei estimează că scăderea se va agrava în trimestrele următoare și nu se așteaptă la o revenire până în a doua jumătate a anului viitor.

„Criza se deplasează pe o traiectorie foarte lină”, a spus economistul principal pentru Rusia la CentroCredit Bank, Evgeni Suvorov. „Economia va atinge punctul scăzut până la jumătatea anului 2023 în cel mai bun caz.”

Banca Rusiei a acționat pentru a limita răsturnările piețelor și a rublei cu controale de capital și majorări abrupte ale ratelor dobânzilor. A revenit suficient calm pentru a anula multe dintre aceste măsuri. Vineri, banca centrală își va prezenta perspectivele de politică pentru următorii trei ani, cu un briefing susținut de viceguvernatorul Alexei Zabotkin.

Stimulul fiscal și rundele repetate de relaxare monetară din ultimele luni au început, de asemenea, să intre în vigoare, reducând impactul sancțiunilor internaționale. Extracția petrolului și-a revenit, iar cheltuielile gospodăriilor au dat semne de stabilizare.

Răspunsul a asigurat o aterizare mai blândă pentru o economie despre care analiştii se aşteptau la un moment dat să se contracte cu 10% în al doilea trimestru. Economiștii de la bănci, inclusiv JPMorgan Chase & Co. și Citigroup Inc. și-au îmbunătățit de atunci perspectivele și acum văd producția în scădere cu doar 3,5% în întregul an.

Chiar și așa, Banca Rusiei estimează că PIB-ul țării va scădea cu 7% în acest trimestru și, posibil, chiar mai mult în ultimele trei luni ale anului. Se estimează că economia s-a contractat cu 4,3% în al doilea trimestru.

Confruntarea cu livrările de energie către Europa ridică noi riscuri pentru economie. Scăderile lunare ale producției de petrol vor începe de îndată ce în august, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, care estimează că producția de țiței a Rusiei va scădea cu aproximativ 20% până la începutul anului viitor.

„Căderea din 2022 va fi mai puțin profundă decât se aștepta în aprilie. În același timp, impactul șocurilor de ofertă poate fi mai extins în timp”, precizează Banca centrală a Rusiei într-un raport privind politica monetară luna aceasta.

Mădălin Necșuțu
12/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii