BREAKING NEWS: Comisia Europeană recomandă aviz pozitiv pentru ca Republica Moldova să devină țară candidată membră a UE

Mădălin Necșuțu
17/06/2022

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri că Executivul de la Bruxelles recomandă Consiliului Ueuropean să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate pentru a aderarea la Uniunea Europeană.

Comisia Europeană și-a adoptat avizele cu privire la cererile de aderare ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei, după ce le-a evaluat în raport cu standardele sale riguroase.

Executivul european recomandă ca Republicii Moldova să i se acorde statutul de candidat, cu condiția că anumite reforme sunt continuate.

„Moldova este pe o adevărată cale pro-reformă, anticorupție și europeană. Mai are un drum lung de parcurs. Dar credem că are potențialul de a se ridica la nivelul criteriilor”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisa a recomandat, de asemenea, acordarea statutului de candidat Ucrainei, în condițiile în care țara va efectua o serie de reforme importante.

„Ucraina și-a demonstrat în mod clar angajamentul de a respecta valorile și standardele europene. Și a pornit, înainte de război, pe drumul său spre UE. Ucraina a implementat deja aproximativ 70% din regulile, normele și standardele UE. Cu toate acestea, rămâne o muncă importantă de făcut în ceea ce privește statul de drept, oligarhii, combaterea corupției și drepturile fundamentale. Procesul se bazează pe merite. Deci progresul depinde în întregime de Ucraina. Procesul se bazează pe merite. Deci progresul depinde în întregime de Ucraina”, a spus șefa Comisiei Europene.

În cazul Georgiei, Comisia Europeană trebuie acum să se consolideze din punct de vedere politic pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală și UE.

„Așa că recomandăm ca grant să acorde perspectiva europeană, dar să revină și să evalueze cum îndeplinește o serie de condiții înainte de a-i acorda statutul de candidat”, a declarat Ursula von der Leyen.

Mădălin Necșuțu
17/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii