Breaking news: Republica Moldova va avea un contract valabil pe cinci ani cu Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale

Mădălin Necșuțu
29/10/2021

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat, vineri seară, pe pagina sa de Facebook că delegația Republicii Moldova, condusă de vicepremierul Andrei Spînu, a ajuns la o înțelegere principială pentru viitorii cinci ani cu reprezentații Gazprom pentru un nou contract pentru furnizarea de gaze.

„La Sankt-Petersburg s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare”, scrie Ministerul Infrastructurii.

Prețul la care cele două părți au ajuns la un acord nu a fost încă dezvăluit. „În baza înțelegerii, urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească”, mai anunță instituția.

Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021. Pe parcursul lunii octombrie, Gazprom nu a furnizat volumele de gaz necesare Republicii Moldova astfel că Guvernul a fost nevoit să acopere deficitul prin achiziții la prețuri foarte mari de pe piața liberă.

Mădălin Necșuțu
29/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii