Cale tăiată pentru ruși. Ucrainenii au îndreptat sistemele HIMARS și MLRS spre podul de la Kahovka

Viorica Mija
14/08/2022
Sursa: Forțele Armate ale Ucrainei

Rusia este la un pas să-și piardă capacitatea de a se apăra împotriva contraatacurilor ucrainene în regiunea Herson. Opinia a fost exprimată de analiștiii Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW), care mai punctează că Forțele Armate ale Ucrainei dețin controlul asupra podului Kahovka, un punct strategic important în luptele pentru recucerirea Herson-ului.

Forțele ucrainene au lovit din nou podul de pe barajul Hidrocentralei Kahovka pe 13 august, ceea ce l-a făcut practic inutilizabil de vehiculele grele ale armatei ruse.

„Podul Kahovka a fost singurul pod rutier pe care forțele ruse l-au putut folosi. Ministerul Apărării din Marea Britanie a susținut că forțele ruse nu au acum poduri utilizabile pentru a aduce echipamente grele sau provizii peste râul Nipru din regiunea Herson și trebuie să se bazeze în principal pe feribotul cu pontoane pe care l-au construt în apropierea podului rutier Antonievskii”, se arată în raportul ISW.

Analiștii mai spun că forțele ruse nu pot susține operațiuni mecanizate la scară largă fără căi terestre fiabile.  Aducerea muniției, combustibilului și echipamentelor grele cu feriboturile cu pontoane sau pe calea aerului este complicată, dacă nu imposibilă.

„Dacă forțele ucrainene vor deține în continuare controlul asupra celor trei poduri, atunci forțele ruse de pe malul vestic al râului Nipru vor pierde probabil capacitatea de a se apăra împotriva contraatacurilor”, consideră experții militari.

În același timp, guvernatorul regiunii Nicolaev, Vitali Kim, a declarat că comando-urile militare rusești s-au mutat pe malul stâng al râului Nipru, menționând că generalii ruși încearcă să repare astfel strategiile greșite, după ce au fost prinși pe picior greșit pe malul drept.  Totodată, Kim a menționat că militarii ruși își concentrează forțele aeriene în vestul regiunii Herson, ceea ce înseamnă că Rusia se pregătește să se „apere” pe calea aerului împotriva unei contraofensive ucrainene, în situația în care aproape toate căile terestre le-au fost tăiate.

 

Viorica Mija
14/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii