Candidații la funcția de procuror general interimar: Donațiile lui Dumitru Robu și Mercedes-ul Victoriei Furtună de 10.000 de lei

Ilie Gulca
06/10/2021
Procurorii Victoria Furtună și Dumitru Robu

Dumitru Robu și Victoria Furtună sunt candidații propuși de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) la funcția de procuror general interimar după ce Alexandru Stoianoglo a fost suspendat pe 5 septembrie din funcția de procuror general.

Candidații urmează să se pregătească, până la ora 15.30, când vor veni cu un mesaj la ședința CSP. Interimatul este decis în condițiile reținerii lui Alexandr Stoianoglo și suspendării acestuia din funcția de procuror general pe durata anchetei penale în care este vizat.

Pe numele său a fost pornit un dosar penal pentru patru capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

Cine este Dumitru Robu? Donații de la socri de mii de euro

Dumitru Robu și-a început cariera la 24 iulie 2013, fiind numit în funcția de procuror în Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale.

El a ajuns în atenția mass-media datorită dosarului licitaţiei privind amenajarea parcărilor în Chişinău, în care au fost vizaţi fostul primar Dorin Chirtoacă, Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi.

Pe 1 martie 2018, a fost numit în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău. El a indicat în declarațiile de avere din 2016 și 2018 donații de mii de euro de socri și cadouri obținute de sărbători de familie.

În iunie 2019, a ajuns procuror general interimar după plecarea Partidului Democrat de la putere și demisia lui Eduard Harunjen în contextul scandalului provocat de interceptările opozanților guvernării.

Astfel, după votul din Parlament și avizul pozitiv dat de Consiliul Superior al Procurorilor, la 31 iulie 2019, Igor Dodon a semnat decretul prezidențial de numire a lui Robu în funcția de procuror general interimar.

În cariera sa, Robu a fost decorat în 2015 de către Consiliul Superior al Procurorilor cu insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, iar în 2017 – cu medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa III.

După ce, în decembrie 2019, Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general, Dumitru Robu a revenit în funcția de adjunct al procurorului-șef în Procuratura mun. Chișinău.

Cine este Victoria Furtună? Mercedes E 250 CDI, de 10.000 de lei

Victoria Furtună și-a început cariera de procuror în 2008, în cadrul Procuraturii sectorului Botanica, municipiul Chișinău. Pe 18 iulie 2016, a fost numită în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Furtună este cea care a instrumentat dosarul în care fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost condamnat la închisoare cu suspendarea pedepsei pentru trafic de influență și abuz în serviciu.

De asemenea, aceasta a instrumentat dosarul „parcărilor cu plată”, în care ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă era acuzat de acte de corupție.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova au depistat că Furtună a indicat în declarația sa de avere că a cumpărat un Mercedes E 250 CDI, produs în 2012, procurat în 2013, cu 10.000 de lei (500 de euro).

Ilie Gulca
06/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii