Carburanții continuă să se ieftinească odată cu scăderea cotațiilor produselor petroliere la bursele internaționale

Ion Chișlea
06/07/2022

Prețul de comercializare a unui litru de benzină în stațiile PECO va fi mai mic cu 27 de bani, iar cel al motorinei va scădea cu 36 bani per litru după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit prețurile-plafon pentru vineri.

Un litru de benzină va costa cel mult 32,56 lei, iar un litru de motorină - 30,82 lei. ANRE explică ieftinirile printr-o tendință de descreștere a cotațiilor produselor petroliere la bursele internaționale.

Pe parcursul săptămânii precedente, cotațiile produselor petroliere (PLATTS) au înregistrat o ușoară scădere care continuă și săptămâna curentă, ajungând la prețul de circa 1.211 dolari/tonă pentru benzină și circa 1179 dolari/tonă pentru motorină.

Ieftinirea a fost de aproximativ 145 dolari/tonă pentru benzină și 73 dolari/tonă la motorină.

ANRE amintește că prețul, stabilit de ANRE, este bazat pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar.

Agenția a explicat anterior că factorul determinant pentru cotațiile PLATTS este prețul țițeiului la bursele internaționale. Cotațiile petrolului de marcă Brent, tranzacționat la bursa de la Londra, au scăzut marți cu peste 10 dolari, ajungând la cel mai mic nivel de la mijlocul lunii mai pe fundalul temerilor privind o recesiune globală. 

Ion Chișlea
06/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii