Cazul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus // Deși i s-a refuzat cererea de azil politic, examinarea extrădării bate pasul pe loc

Victoria Dodon
16/10/2017
Nicolai Ceaus, înaintea unei ședințe de judecată. Captură video: TSN

După ce acum o săptămână, Președinția a respins cererea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, prins cu o mită de 150.000 de dolari pe teritoriul Ucrainei și reţinut la Chişinău în luna martie, privind acordarea azilului politic, instanța încă nu a emis vreo hotărâre în ce privește extrădarea acestuia autorităților de la Kiev. Cele 13 ședințe de până acum au fost amânate la cererea apărării. Între timp, Ceaus a scăpat de arestul la domiciliu, circulând acum liber pe teritoriul Republicii Moldova. 

Decizia de a respinge cererea privind acordarea azilului politic a fost luată pe 5 octombrie, la una dintre ședințele Comisiei cu privire la problemele cetățeniei și acordării de azil politic. „Din păcate, motivele care stau la baza deciziei au un caracter restricționat și nu pot fi făcute publice. Comisia este un organ colectiv, este formată și din reprezentanții Președinției, SIS, Agenția Servicii Publice și alte structuri...”, ne-a spus Maxim Lebedinschi, consilierul șefului statului pe probleme juridice.

Ceaus poate contesta decizia Președinției în instanță, însă, potrivit juristului, acest pas ar avea doar scopul de tărăgănare a procedurii. „Spre deosebire de acordarea cetățeniei prin naturalizare, spre exemplu, acordarea azilului politic este dreptul discreționar al domnului președinte și nu există niște criterii legale care l-ar obliga pe dumnealui să acorde sau nu azilul. După mine, această acțiune ar fi doar una de tărăgănare a procedurii și nimic altceva”, a mai adăugat Lebedinschi.

De cealaltă parte, la o zi după respingerea cererii, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a avut loc o nouă ședință privind extrădarea magistratului ucrainean autorităților de la Kiev. Și aceasta, ca și celelalte 12 desfășurate anterior, a fost amânată la solicitarea apărării. Următoarea ședință a fost programată pentru 24 noiembrie.

„Noi suntem dependenți de anumite proceduri pe care dumnealui le inițiază în paralel. Deși actele date, decizia comisiei de pe lângă președinte, nu se supun contestării, în practică se merge pe Legea cu privire la contenciosul administrativ și se ajunge în instanță și iarăși durează. Noi suntem doar pentru finalizarea cât mai rapidă a procesului privind extrădarea: ori acceptă, ori nu”, a declarat Vladislav Guțan, șeful Direcției cooperare internațională a Procuraturii Generale.

Între timp, Nicola Ceaus a scăpat de arestul la domiciliu, care potrivit legii, nu poate dura în cazul său mai mult de 180 de zile, termen împlinit la începutul lunii octombrie. Prin urmare, judecătorul poate circula liber pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit procurorilor.

Nicolai Ceaus, ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce ar fi extorcat mită de 150.000 de dolari şi cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Judecătorul a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii aprilie, într-un apartament din Chişinău, luat cu chirie. De atunci, cazul său bate pasul pe loc

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neaşteptate a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia pe 6 septembrie, după ce el a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă. 

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri.

Victoria Dodon
16/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii