Cazul Petic // Activistul PPDA rămâne după gratii, colegii săi de partid au huiduit magistrații // VIDEO

Julieta Savițchi
23/10/2018
anticoruptie.md

Fostul polițișt și actualul președinte al organizației teritoriale Ungheni a PPDA, Gheorghe Petic, învinuit de comiterea unui viol, rămâne în arest. Curtea de Apel Chișinău a respins marți, 23 octombrie, demersul apărării și a menținut mandatul de arestare eliberat săptămâna trecută de către Judecătoria Ungheni, pe un termen de 20 de zile. Gheorghe Petic pledează nevinovat și s-a declarat deținut politic.

Fostul polițist a declarat înainte de a începe procesul că arestarea sa a fost planificată cu două luni înainte și că printre organizatori ar fi și Petru Gherasimov, șeful oficiului Ungheni al Cancelariei de Stat. „De mine s-a apropiat anterior o doamnă care mi-a spus că Gherasimov i-a cerut să mă ademenească într-un apartament unde să servesc o cupă de șampanie. E vorba de o altă doamnă, și nu de victimă. Îmi este milă de pretinsa victimă, nu știu de ce a procedat așa, probabil, din considerente materiale”, a spus Petic.

Activistul PPDA a agăugat că decizia de a i se fabrica un dosar penal a fost luată de către conducerea Ministerului Afacerilor Interne după ce a făcut dezvăluiri în presă despre contrabanda cu țigări. „Dacă nu ar fi fost viol, ar fi fost omor, dacă nu ar fi fost omor, ar fi fost proxenetism sau altceva. Dar oricum aș fi fost arestat”, a spus sentențios Petic.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie, după ce, la ora 14.50, la Centrul Unic 112 a sunat o locuitoare a orașului Ungheni, care a reclamat că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul apartament. Discuţia dintre femeie şi operatorul 112 a durat două minute, timp în care operatorul i-a pus femeii mai multe întrebări despre cum și în ce circumstanțe a avut loc infracțiunea.

Ivan Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a declarat că modul în care a făcut victima denunțul ridică mai multe semne de întrebare. „În cei 35 de ani de activitate în procuratură, ocupându-mă preponderent de exercitarea urmăririi penale, am primit zeci de cereri despre viol. Nu am avut niciun caz în care victima să sune peste 15 minute după ce a fost agresată”, a relatat Diacov.

„Ca regulă, după viol, victima este șocată, stresată, este derutată de situația genantă. Se consultă cu persoane apropiate și se prezintă la procuratură sau poliție peste câteva ore sau zile, se decide cu greu să depună cerere oficială pentru a face denunț despre crimă”, și-a dat cu părerea fostul procuror.

Poliția din Ungheni susține că deține probe concludente care îl incriminează pe Petic.

Julieta Savițchi
23/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii