Ce avere și interese declară noii adjuncți ai procurorului general

Anticoruptie.md
12/06/2024
colaj CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat în cadrul ședinței de miercuri, 12 iunie, candidaturile înaintate pentru numirea în funcțiile de adjuncți ai Procurorului General. Procurorul general, Ion Munteanu, a propus numirea în funcția de adjunct pe Sergiu Russu, iar pe Sergiu Brigai în funcția de adjunct al procurorului general pe domeniul judiciar. Ambele candidaturi au fost acceptate de cei opt membri CSP prezenți la ședință. 

Sergiu Russu a început activitatea în procuratură în 2009 atunci când a fost numit în funcția de procuror adjunct în cadru Procuraturii Dubăsari.  În 2015 numit în funcția de procuror șef în cadru Procuraturii raionului Dubăsari, iar doi ani mai târziu CSP a propus Procurorului General numirea lui Sergiu Russu în funcția de procuror-șef al Secției combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, pentru un mandat de 5 ani. Anterior acesta a ocupat funcția de procuror-șef interimar al PCCOCS. 

Russu a ridicat pe parcursul anului trecut un salariu de 401.575 de la procuratura generală, iar soția acestuia 301.967 lei de la Agenția Servicii Publice. Procurorul a mai obținut venituri din remunerări de aproape 118.000 lei și din activitatea didactică peste 154 de mii de la Centru Internațional „La Strada” pentru activitatea didactică. Alți 2000 de euro i-a primit pentru aceeași activitate de la OSCE TAJIKISTAN. La capitolul venituri se mai adaugă și dobânzile ridicate de la două bănci comerciale, cât și diurne și alocațiile pentru copii. 

Sergiu Russu indică în declarație un apartament cu o suprafață de 105,9 m2 achiziționat în 2018 cu 962.000 lei a cărui valoare de piață a crescut între timp până la 1.050.000 lei. În garajul familiei sunt parcate două automobile, o Toyota Prius fabricată în 2010 și achiziționată în 2016 cu 178 mii lei și o Toyota CHR fabricată în 2016 și cumpărată în 2020 cu 270 mii lei. 

Noul adjunct al procurorului general pe domeniul judiuciar, Sergiu Brigai, a acces în procuratură în iulie 2011, atunci când a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii de Nivelul Curții de Apel Chișinău. La 1 august 2016, el a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii de Circumscripție Chișinău. 

În octombrie 2018, CSP l-a înaintat în funcția vacantă de procuror în Secția combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale. În decembrie 2021, a fost numit șef adjunct interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).  În martie curent, CSP și-a dat acordul pentru numirea lui Sergiu Brigai în funcția de adjunct al procurorului general interimar.

În ultima declarație de avere și interese personale depuse la Autoritatea Națională de Integritate, Brigai a declarat că pe parcursul anului 20223 a ridicat un salariu de la Procuratura Generală în valoare de 418.691 de lei, iar salariul soției s-a ridicat la 794.923 de lei. La capitolul alte venituri, Brigai a indicat două remunerări de laMisiunea OIM în RM și Institutul Național al Justiției în sumă totală de peste 18.500 lei și dobânzi de la câteva bănci comerciale. Veniturile familiei mai sunt completate și de alocația copiilor de la statul român în sumă de 6.144 roni.

Familia Brigai are în proprietate un teren intravilan dobândit în 2007 a cărei valoare este de aproape 6.000 de lei. În declarație găsim un apartament cu suprafața de 79 de metri pătrați dobândit în 2017 asupra căruia familia are dreptul de folosință și, respectiv, nu este indicată valoarea acestuia. În 2023 familia Brigai a intrat în posesia unui alt bun imobil cu o suprafață de 15 m2 pentru care costat 2000 de euro. 

La capitolul bunuri mobile apare un automobil Skoda Octavia fabricat și dobândit în 2019 pentru 319.347 de lei. Brigai mai declară și 26 de conturi bancare. 

 

 

Anticoruptie.md
12/06/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii