Ce instituție ar trebui să elibereze certificatele de integritate? Răspunsul CNA

Anticoruptie.md
24/02/2018
Sediul CNA. Foto: CIJM

La începutul lunii februarie, Sergiu Sârbu și Corneliu Padnevici, deputați democrați, și Mihaela Spatari, din grupul parlamentar popular european, au semnat un proiect de lege prin care ar urma să fie introduse certificatele de integritate. Potrivit documentului, actele vor fi eliberate de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) la solicitarea candidaților la funcții publice sau la cererea șefilor instituțiilor de stat în privința subalternilor. Experții Centrului Național Anticorupție (CNA), care au făcut o expertiză a proiectului de lege, susțin că instituția pe care o reprezintă eliberează de câțiva ani astfel de documente, iar ele se numesc „certificate de cazier privind integritatea profesională”. Potrivit lor, cele două tipuri de acte trebuiesc unificate în unul singur, iar CNA să fie entitatea care le eliberează. 

Cei trei deputați prezintă certificatele care ar urma să fie eliberate de către ANI drept un filtru de integritate. „O etapă definitorie în exercitarea unei funcții publice sau de demnitate publică (inclusiv elective), o constituie etapa angajării/numirii/desemnării. Anume la etapa dată, prioritar, urmează să fie activat filtrul de integritate, de accesibilitate la funcția dorită de către candidați, prin prisma corespunderii criteriilor de integritate. Odată aplicat, acest mecanism va avea un impact puternic de natură preventivă pentru întreg domeniul public, îngrădind accesul în serviciul public a persoanelor compromise sau a celor cu probleme de integritate”, se arată în nota informativă a proiectului de lege. 

Documentele ar urma să conțină informații despre averile nejustificate, conflictele de interese consumate, restricțiile încălcate, incompatibilitățile nesoluționate etc.

Într-o expertiză recentă, reprezentanții CNA au atenționat despre coliziunea, într-o anumită măsură, a normelor de drept. Potrivit lor, Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate ţin cazierul privind integritatea profesională a agenţilor publici, așa cum prevede Legea privind evaluarea integrităţii instituţionale şi Legea integrităţii. Astfel, în anul 2015 au fost eliberate 86 de certificate, în 2016 - 219 certificate, în 2017 - 4.456 de certificate şi de la începutul anului 2018 până la data de 13 februarie - 727 de certificate.

„Mai mult, în conformitate cu Regulamentul cu privire la ţinerea şi utilizarea cazierului privind integritatea profesională a agenţilor publici, CNA, începând cu februarie 2015, eliberează certificate de cazier privind integritatea profesională. Astfel, prin atribuirea în competenţa Autorităţii Naţionale de Integritate eliberarea certificatului de integritate, care după denumire este similar certificatelor de cazier privind integritatea profesională eliberate de către Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, se creează confuzii atât pentru entităţile publice, cât şi pentru agenţii publici/candidaţi”, se arată în expertiza anticorupție a CNA. 

Potrivit experților CNA, acest fapt a fost sesizat şi de către experţii din cadrul proiectului Combaterea corupţiei prin aplicarea legii şi prevenire (CLEP), implementat de către Consiliul Europei. Astfel, angajații Centrului recomandă unificarea celor două tipuri de acte juridice - „certificatului de integritate” şi „certificatului de cazier privind integritatea profesională” într-un singur act juridic, care să fie eliberat de către CNA, inclusiv cu utilizarea sistemului e-Integritate instituţională.

Anticoruptie.md
24/02/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii