Ce măsuri își propun autoritățile pentru a proteja stratul de ozon

Anticoruptie.md
16/02/2024
Imagine simbol

Proiectul de lege care prevede ajustarea cadrului normativ național la reglementările europene privind substanțele care distrug stratul de ozon a fost adoptat, în lectura a doua, cu votul a 64 de deputați.  În Republica Moldova sectorul principal unde sunt utilizate substanțele ce distrug stratul de ozon este cel frigorific și de condiționare a aerului.

Proiectul prevede modificarea Regulamentului cu privire la regimul comercial și reglementarea utilizării hidrocarburilor halogenate care distrug stratul de ozon. Astfel, Agenția de Mediu va fi responsabilă de eliberarea autorizațiilor în domeniul substanțelor care distrug stratul de ozon. De asemenea, a fost modificată denumirea autorizației, care va include atât substanțele care distrug stratul de ozon, cât și gazele fluorurate cu efect de seră și a fost extins termenul de valabilitate a acesteia.

În vederea prevenirii și reducerii emisiilor de substanțe care distrug stratul de ozon au fost introduse cerințe privind verificările periodice ale echipamentelor pentru a depista eventualele emisii fugitive. Totodată, au fost reglementate prevederile privind interzicerea importului, exportului, reexportului, tranzitului, punerii în circulație pe piață a substanțelor chimice în containere care nu pot fi  realimentate.

Prin modificările operate au fost introduse și unele excepții de la interzicerea importului substanțelor care distrug stratul de ozon. Este vorba despre substanțele utilizate ca intermediari de sinteză și ca agenți de proces pentru utilizări esențiale de laborator și analitice, precum și pentru utilizări critice.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Mediului. Potrivit autorului, implementarea prevederilor acestui proiect va contribui la realizarea angajamentelor asumate de către Republica Moldova în cadrul Protocolului de la Montreal referitor la substanțele care distrug stratul de ozon, precum și la limitarea treptată a introducerii pe piață a substanțelor care distrug stratul de ozon și la reducerea consumului acestora.

Republica Moldova a devenit parte a Convenției pentru protecția stratului de ozon (Viena, 1985) și Protocolului privind substanțele ce distrug stratul de ozon (Montreal, 1987) în anul 1996, în vederea sprijinirii eforturilor comunității mondiale privind soluționarea problemei conservării stratului de ozon. Protocolul de la Montreal reprezintă un tratat internațional din domeniul protecției mediului, care are drept scop protejarea stratului de ozon prin suprimarea treptată a producerii și consumului substanțelor responsabile de distrugerea acestuia.

Anticoruptie.md
16/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii