CEC mărește „de formă” numărul secțiilor de votare din diaspora. Moldovenii, obstrucționați din nou să-și exercite drepturile la urne

Mădălin Necșuțu
08/06/2021
stiri.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, marți, o mărire nesemnificativă a numărului de secții de votare din diaspora 139 la 146, după ce MAEIE a propus deschiderea a 191 de secții de vot, ca urmare a analizei făcute, după înregistrarea în prealabil a peste 100.000 de moldoveni în listele de votare, față de numai 63.000 de alegerile prezidențiale din urmă cu circa șase luni.

Decizia de azi vine după mai multe zile de scandaluri și proteste în stradă la Chișinău, Frankfurt și alte orașe din Europa. Decizia de astăzi a provocat critici din partea mai multor concurenți electorali și a societății civile, iar deputații PAS și susținătorii lor protestează și la această oră în fața CEC.

Conform proiectului propus de membrul CEC, Sergiu Gurduza, s-a propus deschiderea secțiilor suplimentare în Germania (+3 secții), Marea Britanie (+3 secții), Franța (+2 secții), Italia (+1 secție). În paralel, CEC a renunțat la o secție din Atena (Grecia), dar și la una din Oradea (România). De asemenea, s-a renunțat și la o serie de secții din Rusia din Kostroma, Kursk, Lipețk, Rezani, Soci/Krasnodar și Surgut. În același, s-a acceptat deschiderea a cinci secții de votare în orașul Moscova și alte șapte în regiunea Moscova.

Mai mulți membri ai CEC au menționat că propunerea nu reflectă necesarul de secții peste hotare, dar inițiativa a fost susținută ca una de compromis, după ce inițial proiectul a prevăzut deschidere a 162 de secții de vot pentru diaspora.

Socialiștii din CEC s-a împotrivit deciziei, unul dintre contestatari fiind fruntașul PSRM, Maxim Lebedinschi. Pe de altă parte, CEC a decis în cadrul aceleiași ședințe organizarea a 44 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la algerile prezidențiale din 2020.

Anterior MAEIE a propus deschiderea a peste 190 de secții, iar CEC a aprobat un deviz de cheltuieli pentru deschiderea a 150 de secții de votare peste hotare. Reamintim că în condiții de pandemie, la prezidențiale din toamna anului trecut au votat peste 263.000 de moldoveni, în marea lor majoritate din diaspora occidentală și susținători ai președintelui Maia Sandu.

 

Mădălin Necșuțu
08/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii