CEDO a condamnat R. Moldova pentru excluderea Partidului Patria din campania electorală

Ilie Gulca
04/08/2020
Renato Usatîi. Foto: tv8.md

Înalta Curte a decis marți că excluderea în 2014 din campania parlamentară a Partidului Politic Patria (actualul Partidul Nostru), pentru că ar fi folosit în campanie bani de peste hotare a fost „arbitrară”.

CEDO a constatat că „excluderea partidului reclamant din cursa electorală nu s-a bazat pe dovezi suficiente și relevante, procedurile în fața comisiei și instanțelor judecătorești nu au acordat partidului reclamant suficiente garanții împotriva arbitrariului, și că deciziile autorităților naționale nu au fost motivate și corespunzător au fost arbitrare”.

La 26 noiembrie 2014, cu trei zile înaintea alegerilor legislative, șeful Inspectoratului General de Poliție a scris o scrisoare Comisiei Electorale Centrale (CEC) că Partidul Patria a încălcat prevederile Codului Contravențional, solicitând excluderea acestuia din cursa electorală.

Potrivit șefului Inspectoratului General de Poliție, între 30 mai și 29 septembrie 2014, primul candidat de pe lista partidului, Usatîi, a adus oficial în R. Moldova valută străină in cash în valoare de 14.872.128 de lei. În aceeași perioadă, indica șeful Inspectoratului General de Poliție, candidatul Renato Usatîi a cheltuit 6.713.622 de lei în două tranzacții, în timp ce celelalte 8.158.506 de lei au fost folosite pentru necesitățile partidului în campania electorală.

La 29 noiembrie 2014, Curtea Supremă de Justiție a admis cererea CEC și a respins contestația Partidul Politic „Patria”. Completul de judecată a fost alcătuit din magistratul Nicolae Clima, preşedinte, și judecătorii Svetlana Novac, Ion Corolevschi, Oleg Sternioală şi Tatiana Vieru.

Conform rezultatelor sondajelor realizate în noiembrie 2014, Partidul Patria era creditat cu aproape 9% din voturile alegătorilor, fiind al patrulea cel mai reprezentat partid politic în Parlamentul ce urma să fie ales.

„Deși s-a argumentat că partidul a folosit bani de peste hotare, probe în acest sens nu au fost prezentate. CEC și judecătorii, pur și simplu, au admis ipoteza poliției! Contraargumentele prezentate de partid nu au fost combătute în niciun fel!”, a scris Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, pe Facebook.

După anunțarea deciziei CEDO, Renato Usatîi a reiterat, într-o conferință de presă, acuzațiile la adresa guvernării de atunci. El a precizat că va depune o plângere la procuratură și va cere intentarea unei cauze penale pe numele fostului premier Vladimir Filat, fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, care ar fi principalul vinovat, fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan, fostul șef de la poliție, Gheorghe Cavcaliuc, și foștii președinți de instanțe Mihai Poalelungi și Ion Pleșca.

Potrivit lui Renato Usatîi, decizia de a exclude partidul său din campanie ar fi favorizat în mod direct Partidul Socialiștilor.

Ilie Gulca
04/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii