Centrala nucleară din Energodar, bombardată la greu. AIEA condamnă atacurile

Anticorupţie.md
21/11/2022
Captură youtube

Cea mai mare centală atomo-electrică din Europa, aflată la circa 700 de kilometri de la Chişinău, a fost atacată în zilele de sâmbătă şi duminică. Cel puţin 20 de obuze au explodat între blocurile energetice 4 şi 5 şi au distrus acoperişul unei din apropiere clădiri speciale a centralei nucleare din Zaporojie, controlată de armata rusă.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de atacul cu obuze asupra centralei atomo-electriice din Energodar, iar  Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a condamnat atacurile, cerându-le celor implicaţi să le pună capăt imediat.

„Informaţia este extrem de tulburătoare. În sectorul acestei mari centrale nucleare au survenit explozii, ceea ce este total inacceptabil”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat citat de de mai multe agenţii de presă. „Oricine se află în spatele atacurilor trebuie să se oprească imediat. Vă jucați cu focul!”, a adăugat el.

În ciuda bombardamentelor, „nivelul de radiaţie în zona centralei rămâne conform normei”, subliniază comunicatul AIEA.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în zona centralei, care au avariat clădiri şi au ameninţat să producă un accident nuclear. Centrala, care furniza în jur de o cincime din electricitatea Ucrainei înaintea invaziei ruse din februarie, a fost forţată să funcţioneze de câteva ori pe baza generatoarelor de rezervă după ce a fost ocupată de forţele ruse.

Centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare din Europa, având 6 reactoare şi un depozit pentru păstrarea deşeurilor radioactive.

Specialiştii au estimat că în cazul producerii unei explozii la centrala de la Energodar, efectul va fi cu mult mai devastator ca în cazul avariei de la Cernobîl, în 1986, iar cele mai afectate ţări, pe lângă Ucraina, vor fi Turcia, Bulgaria si Republica Moldova.

Anticorupţie.md
21/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii