Centrala din Zaporojie, „scut nuclear” pentru ruși!?

Viorica Mija
02/08/2022
Sursa: Profimedia Images

Rușii folosesc centrala nucleară din Zaporojie, asupra căreia dețin controlul, drept „scut nuclear”. Declarația a fost făcută de Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, în cadrul conferinţei de revizuire a Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP), care se desfăşoară la sediul ONU din New York, până pe 26 august.  

Blinken a calificat acțiunile Rusiei drept „apogeul iresponsabilității” și a declarat că „Rusia folosește centrala nucleară ca bază militară și trage asupra forțelor ucrainene din jurul ei”.

În același timp, directorul Organismului Internaţional pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că situaţia de la centrala ucraineană Zaporojie, aflată sub control rusesc, este tot mai periculoasă şi a insistat că este necesar să se permită accesul experţilor agenţiei pentru a se evita o tragedie.

„Atâta timp cât acest război continuă, inacţiunea este de neconceput. Trebuie să fim vigilenți, astfel încât acest conflict să nu provoace o tragedie nucleară în Ucraina, deoarece situaţia la această centrală devine tot mai periculoasă pe zi ce trece. Avem nevoie de sprijinul tuturor pentru ca acest lucru să se întâmple. Suntem pregătiţi”, a menționat Grossi.

Centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare din Europa, fiind situată în sud-estul Ucrainei, lângă oraşul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Ea are şase reactoare nucleare. Centrala generează aproximativ jumătate din energia electrică a Ucrainei.

 

Viorica Mija
02/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii