Cerere fără precedent. De ce Andrei Năstase a solicitat la CEDO radierea dosarului său

Anticoruptie.md
10/11/2022
Sursa: FB//Andrei Năstase

Dosarul Năstase vs. Moldova a fost radiat.  Totul, după ce politicianul Andrei Năstase a expediat Curții Europene pentru Drepturile Omului o solicitare în acest sens.

„La 3 Iunie 2018 am devenit în mod democratic Primar al Chișinăului. Regimul Plahotniuc, prin justiția aservită, a anulat alegerile de la Chișinău. A trebuit să mă adresez la CtEDO. În toamna anului 2019, prin comunicarea cazului Guvernului R. Moldova, instanța europeană a obligat justiția eliberată temporar de regimul oligarhic să anuleze actul criminal și să mă repună în drepturi. Ca urmare, considerând nedrept ca statul și cetățenii țării să fie condamnați pentru crimele unei grupări criminale, tot oamenii fiind și cei care ar suporta prețul crimelor comise de niște politicieni corupți, am solicitat radierea de la CEDO a cazului împotriva Republicii Moldova și am decis să continui lupta cu cel care a comandat crima invalidării mandatului meu de Primar General al Capitalei, numitul Plahotniuc, dar și cu complicii săi, cei care au profitat de pe urma acestei crime, Ion Ceban și Igor Dodon. Azi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului mi-a satisfăcut cererea!”, și-a explicat Năstase decizia.

Amintim că la 3 iunie 2018, Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinău. Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%.

Ședința de judecată privind validarea mandatului lui Andrei Năstase trebuia să aibă loc pe 15 iunie, dar a fost amânată de Judecătoria Chișinău pentru 18 iunie, pe motiv că pe masa magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ) au ajuns două contestații care vizează neregulile ce ar fi avut loc în turul doi de scrutin, depuse de PSRM. Ulterior, validarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău a fost amânată din nou, după ce instanța a admis, pe 18 iunie, cererea înaintată de Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău (CECC) de recuzare a judecătorului Valentin Lastavețchi.

Pe data de 19 iunie, magistrata Rodica Berdilo de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, după mai bine de trei ore de deliberare într-o ședința de judecată cu ușile închise, nu a validat mandatul primarului ales.

Magistrații Curții de Apel au menținut hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Decizia a fost luată de magistrații Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima. Deși avocații lui Andrei Năstase au cerut recuzarea completului de judecată, cererea fost respinsă de judecătorul Ion Muruianu.

La 25 iunie 2018, Curtea Supremă de Justiție a pus punctul în cazul validării alegerilor locale noi din Chișinău, respingănd recursul lui Andrei Năstase. Decizia a fost luată de magistrații Victor Burduh, Luiza Gafton și Ion Druță. Cererea de recuzare a completului de judecată, depusă de avocații lui Năstase, a fost, de asemenea, respinsă ca fiind inadmisibilă.

 

Anticoruptie.md
10/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii