CFM a sporit transportul de mărfuri cu 90% grație reorientării rețelelor logistice regionale

Ion Chișlea
26/05/2022
CFM

Transportul feroviar de mărfuri a crescut cu 89,1% în primul trimestru al anului curent și s-a cifrat la peste un million de tone, datorită îmbunătățirii situației la Calea Ferată a Moldovei, dar și reorientării lanțurilor logistice regionale în urma războiului din Ucraina.

În ianuarie-martie circa 22% din fluxuri de mărfuri, transportat cu mijloacele de transport din Republica Moldova a revenit transportului feroviar. Garniturile Căilor ferate ale Moldovei au transportat 1,028 milioane tone.

Potrivit lui Oleg Tofilat, directorul Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei, sporirea traficului de mărfuri pe calea  ferată a fost înregistrată într-o oarecare măsură încă în perioada ianuarie-februarie, până la izbucnirea războiului din Ucraina.

Cea mai mare creștere a fost înregistrată, însă, în luna martie, când, din cauza blocării porturilor ucrainene de navele militare rusești, o parte din traseele de transport spre și dinspre Ucraina au fost reorientate astfel încât să traverseze Republica Moldova.

Tofilat a mai spus că garniturile de tren, ce intră din Ucraina pe la Otaci, merg spre Ungheni și Etulia cu destinația finală Reni și Galați și transportă semințe de porumb, de floarea soarelui, ulei, minereuri și metale. Pe sens invers, spre Ucraina este transportat combustibil.

El spune că CFM este mult mai pregătită pentru această provocare a reorientării rețelelor logistice decât ar fi fost cu un an în urmă. Cu toate acestea, Tofilat menționează că fluxuri de mărfuri ce necesită a fi reorientate este mult mai mare decât ar putea „înghiți” orice rețea logistică fără investiții suplimentare serioase.

A crescut și volumul mărfurilor transportate cu trenul pe interior dar și cele destinate exportului, aici fiind vorba, în special, de semințe de porumb și ulei. În schimb, potrivit directorului CFM, s-a redus considerabil volumul mărfurilor importate pe calea ferată.

În total, în ianuarie-martie întreprinderile de transport feroviar, rutier, fluvial şi aerian din Republica Moldova au transportat 4,7 milioane tone de mărfuri, volum superior celui înregistrat în ianuarie-martie 2021 cu 51%.

Cu transportul rutier au fost transportate 3,62 milioane tone de mărfuri, ceea ce reprezintă peste 74% din totalul mărfurilor transportate.  Totodată, volumul de mărfuri transportate cu transportul fluvial a scăzut cu 43,6%. Transportul aerian a scăzut cu 11,5%.

Ion Chișlea
26/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii