Cheamă la calm: premiera Natalia Gavrilița spune că urmele unor alerte false cu bombă ar duce în Belarus și Rusia

Anticoruptie.md
06/08/2022
Sursa: CIJM

Unele dintre alertele false cu bombe ar fi fost făcute din Belarus şi Rusia. Declarația a fost făcută de șefa executivului Natalia Gavrilița, pentru postul public de radio. Premiera a îndemnat la calm, menționând că scopul alertelor ar fi „să ne scadă vigilența și să ne testeze reacția”.

Totuși, Gavrilița a accentuat că autorii alertelor, dar mai ales comanditarii, pot fi în orice altă țară, în Belarus și Rusia interesându-i doar rețelele de internet.

„Sunt surse în Belarus, Rusia și lucrăm cu aceste state pentru ca să identificăm persoanele, dar în mediul online este greu de urmărit, mai ales comanditarii. Nici nu știm de fapt dacă cei ce stau în spate sunt în aceste țări pe care le-am numit, acolo este adresa computerului, dar aceste date pot fi manipulate”, a declarat Gavrilița.

Prim-ministra a mai spus că autorităţile sunt în căutarea unor soluții, pentru ca, în eventualitatea unor noi alerte, oamenii să nu mai fie evacuaţi.

Din data de 30 iulie, patrule ale Poliției de Frontieră, IGP, INSP și IGC asigură paza și protecția Aeroportului Internațional Chișinău, precum și zonei adiacente a acestuia.

Din 1 august, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău este permis doar pentru personalul aeroportuar și pentru călători. Mai mult, au devenit obligatorii coridoarele speciale și separate pentru intrarea și ieșirea din Aeroport.

Ministerul Afacerilor Interne propune și înăsprirea pedepsei cu închisoare și majorarea amenzilor pentru a descurajara fenomenul alertelor false cu bombă. Inițiativa de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între doi și cinci ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50.000 de lei până la 150.000 de lei.

Anticoruptie.md
06/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii