Chișinăul blochează funcționarea Uzinei Metalurgice din Râbnița, colectorul de valută al Tiraspolului

Ilie Gulca
31/08/2022
Uzina Metalurgică Moldovenească. Foto: novostipmr.com

Agenția de Mediu a respins solicitarea Uzinei Metalurgice Moldovenești din Râbnița (MMZ) privind obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor după ce angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului au efectuat o inspecție la această întreprindere pe 23 august și au găsit nereguli.

„În temeiul art. 6 alin. (8) din Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, art. 25 alin. (11) din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, art. 3 lit. a) din Legea nr. 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător, Agenția de Mediu comunică despre refuzul de a elibera autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor (pentru activitatea de colectare și tratare a deșeurilor de metale feroase și neferoase în amplasamentul din or. Rîbnița)” se menționează în constatarea Agenției, citată de Zona de Securitate.

Fără autorizația de mediu, Uzina Metalurgică Moldovenească, unul dintre cei mai mari contribuabili la regimul separatist de la Tiraspol, nu poate să se asigure cu materie primă din afara Republicii Moldova.

Conform datelor statistice obținute de CIJM, întreprinderea colectează lunar aproximativ 25.000 de tone de fier vechi din Republica Moldova și aproape 10.000 de tone din străinătate, în special din România. 

Combinatul metalurgic din Transnistria a obținut cele două autorizații care îi permit funcționarea – de emisie a poluanților și pentru gestionarea deșeurilor – în contextul achiziției energiei electrice de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres).

Centrala Termoelectrică Moldovenească primește gaze naturale rusești de la Gazprom la prețuri preferențiale, iar diferența este acumulată ca datorie istorică a companiei moldo-ruse Moldovagaz.

Pe 29 aprilie curent, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia s-a făcut excepție de la o serie amplă de legi pentru a obliga Agenția de Mediu să emită pentru combinatul din Râbnița autorizația de emisie a poluanților în atmosfera de la surse fixe valabilă până la 31 mai 2022, autorizație prelungită în mai multe rânduri.

Cei doi agenți economici din Transnistria Uzina Metalurgică Moldovenească și Centrala Termoelectrică Moldovenească sunt principalii contribuabili la bugetul regiunii transnistrene. Uzina Metalurgică Moldovenească asigură influxul de valută al regiunii transnistrene, care ține în viața rubla transnistreană prin vânzarea de produse metalurgice finite în special pe piețele europene.

Concurența uzinei de la Râbnița nu este una loială față de alte combinate siderurgice similare din regiune, în special cele din România. Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a explicat pe larg într-o investigație recentă cum funcționează schema afacerii cu fier vechi din România exportat în Transnistria.

Ilie Gulca
31/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii