Chișinăul reacționează la amenințările Moscovei: Ministerul Afacerilor Externe îl convoacă pe ambasadorul Federației Ruse

Crina Dumitriu
21/04/2022
MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) reacționează la amenintările aduse președintei Maia Sandu de către reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, în legătură cu promulgarea legii prin care se interzice simbolurile războiului. MAEIE anunță, într-un  comunicat de presă, că a dispus convocarea ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a luat act de declarația reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, prin care se menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă. Dat fiind limbajul inacceptabil utilizat la adresa șefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomației ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse să ia cunoștință de textul discursului Președintei Maia Sandu, accesibil în limba rusă și care nu lasă loc de interpretări: „Хочу особо подчеркнуть: никто и никому не запрещает праздновать девятое мая. Наоборот: мы обязаны помнить о победе цивилизации над фашизмом и нацизмом. Мы обязаны чтить павших и хранить память о главной трагедии двадцатого века - о Второй мировой войне”, se arată în comunicatul de presă al ministerului. 

MAEIE subliniază că deciziile adoptate recent în Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un drept suveran al țării noastre, reiterând apelul către partea rusă „de a nu admite ingerința într-un proces democratic, legitim și intern al țării noastre”.

Purtătoarea de cuvânt a ministerulu rus de Externe, Maria Zaharova, a îndemnat miercuri autoritățile de la Chișinău sa se abțină de la anumite declarații, amenintând că, în caz contrar, „Rusia va răspunde, iar aceste răspunsuri vor fi dureroase”. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a calificat pe 20 aprilie adoptarea și promulgarea legii care interzice simbolurile războiului pe teritoriul Republicii Moldova drept „o adevărată trădare” și a lansat amenințări la adresa președintei Republicii Moldova.

„Răspunsurile vor fi dureroase. Aceasta nu este alegerea noastră, nu susținem o asemenea retorică. Dar nu vom lăsa fără răspuns declarațiile pe care le-am auzit zilele acestea de la Chișinău”.

Preşedinta Maia Sandu a promulgat pe 19 aprilie legea privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z” și Panglica „Sfântul Gheorghe”. Legea va putea fi aplicată din momentul publicării în Monitorul Oficial.

„Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la unele semne și litere folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea în continuare să îi comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare”, a declarat şefa statului.

Crina Dumitriu
21/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii