Cinci procurori mai vechi cu statut nou în Procuratura Anticorupţie

Julieta Saviţchi
29/11/2022
Captură CSP

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat în şedinţa de marţi cinci procurori la Procuratura Anticorupție. Este vorba de Capmari Alexandru, Disculțu Vasile, Iepure Ghenadie, Iapără Gheorghe și Caragia Gheorghe, care activează de mai mult timp în Procuratura Anticorupţie, fiind delegaţi din procuraturile din teritoriu. Unii din ei au în gestiune dosare de rezonanţă, iar unii au reuşit să ajungă în atenţa presei.

Alexandru Capmari este angajat oficial în Procuratura raionului Hânceşti din iunie 2018, până atunci activând în calitate de consultant în Procuratura Anticorupţie.

După ce a intrat în posesia mandatului de procuror, Capmari a fost delegat la Procuratura Anticorupţie.

Numele lui Capmari apare într-un scandal de tentativă de preluare ilicită a 18 ari de pe bd Dacia 21/2 din proprietatea municipiului Chișinău în beneficiul unei firme fără activitate. Procuratura Anticorupție a fost sesizată în 2021 de către ex-viceprimarul Victor Chironda cu privire la înstrăinarea ilegală a unui teren de 18 ari de pe bd Dacia 21/2 din Chișinău către o firmă fără profit și fără capital, „Stilproiect-Lux”, cu implicarea factorilor de decizie de la Primărie, Cadastru, Agenția Proprietăți Publice, dar și cu suportul unor judecători. Pe 16 decembrie 2021 procurorul Alexandru Capmari a emis o ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale, pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

Îm 2019, la un an de la angajarea în calitate de procuror, Alexandru Capmari şi-a cumpărat două automobile a câte 10.000 de euro fiecare.

În anii 2018 şi 2019, procurorul a beneficiat de donaţii din partea rudelor a câtre 4 mii de euro.

Vasile Disculţu şi-a început cariera de procuror în octombrie 2006, iar cu aproape doi ani în urmă a fost delegat să lucreze în Procuratura Anticorupţie.

Vasile Disculţu şi soţia sa deţin cinci conturi bancare în care păstrează peste 300.000 de lei.

În 2013, acuzatorul a finisat construcţia unei case cu suprafaţa de 160 metri pătraţi, pe care o raportează la preţul de 48.566 de lei.

Ghenadie Epure a fost numit procuror în municipiul Chişinău în martie 2017, după ce a absolvit cursurile de 18 luni de la Institutul Naţional al Justiţiei. Epure a lucrat mai puţin timp la Procuratura Chişinău, fiind şi el delegat să activeze în Procuratura Anticorupţie.

În 2020 , omul legii şi-a cumpărat un apartament de 87 de metri pătraţi cu 1.000.000 lei, pentru care s-a împovărat cu un credit la bancă pentru 20 de ani.

Povara creditară însă nu l-a împiedicat ca în 2021 să-şi procure un automobil Renault cu 100.000 de lei.

Gheorghe Iapără a fost repartizat să activeze În Procuratura raionului Floreşti, după absolvirea Institutului Naţional al Justiţiei, în 2011. De aproape 2 ani este delegat în Procuratura Anticorupţie.

Acuzatorul Iapără are în gestiune mai multe dosare de rezonanţă, cum ar fi dosarul de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi în frauda bancară sau dosarul de învinuire pentru fals în declaraţii a fostului procuror general adjunct, Igor Popa.

În 2018, Iapără şi-a procurat apartament cu 910.000 de lei, iar în 2020, două automobile pentru care a scos din buzunar 295.000 de lei. În acelaşi an, omul legii s-a împrumutat de la o bancă comercială cu 170.000 de lei, pe care urmează să-i restituie până 2025.

Gheorghe Caragia şi-a început cariera în 2017 la Nisporeni. Caragia a ajuns în atenţia opiniei publice după ce în gestiunea sa a ajuns un dosar de rezonanţă privind omorul unui bărbat în urma altercaţiilor dintre două familii de romi din satul Vulcămeşti.

Ulterior, Gheorghe Caragia a fost delegat la Procuratura Anticorupţie.

Omul legii locueşte cu familia într-un apartament de 76 metri pătraţi, evaluat la 1.400.000 de lei, oferit pentru abitaţie gratuită.

În 2019, procurorul Caragia şi-a cumpărat un automobil nou, de model Hyundai, pentru care a plătit 473.893 de lei.

Hotărârea privind desemnarea celor cinci candidaţi urmează a fi expediată procurorului general interimar, Ion Munteanu, pentru demararea procedurilor de emitere a actelor administrative corespunzătoare.

 

Julieta Saviţchi
29/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii