Cine este primul judecător evaluat pozitiv de Comisia Vetting pentru Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor

Anticoruptie.md
08/04/2024
captura video

Magistratul Dumitru Racoviță din cadrul Judecătoriei Ungheni este primul judecător evaluat pozitiv pentru Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Comisia Vetting a stabilit că Dumitru Racoviță întrunește criteriile de integritate financiară și etică.

Candidatul a fost audiat pe 7 martie curent, iar procesul care a avut loc online a durat mai puțin de șapte minute. Candidatul a fost audiat în contextul evaluării integrității financiare și etice. 

Membrii comisiei de evaluare au examinat diverse aspecte legate de integritatea etică și financiară a candidatului. Printre acestea a fost subiectul legat de achiziționarea de  Racoviță în 2021, prin intermediul programului de prețuri preferențiale pentru judecători, a unui apartament de 96,1 metri pătrați în Chișinău. Prețul contractului l-a constituit 841.659 de lei, echivalentul a 40.362 de euro.

„Potrivit bazei de date Cadastru, candidatul și-a înregistrat dreptul de proprietate asupra apartamentului la 12 mai 2022, iar la 29 decembrie 2023 a încheiat un contract de vânzare-cumpărare la un preț aproape dublu față de prețul preferențial”, se menționează în decizie.

Întrebat despre acest aspect, candidatul a precizat că atât el, cât și ceilalți membri ai familiei sale s-au obișnuit deja cu traiul în orașul Ungheni așa că au decis achiziționarea unui loc de trai acolo. 

„Chiar dacă înstrăinarea apartamentului obținut în cadrul programului de prețuri preferențiale poate ridica potențiale aspecte de etică, explicațiile oferite de candidat la întrebările scrise, coroborate cu faptul că candidatul nu a încălcat criteriile stabilite de CSM privind acordarea spațiu locativ, nu constituie o încălcare a articolului 8 alin. (2) din Legea nr. 26/2022”, au precizat evaluatorii.

Racoviță a argumentat în fața comisiei donațiile obținute de la rude, care au avut legătură cu organizarea a două evenimente de familie, inclusiv donația de 3.000 de euro făcută de o rudă apropiată stabilită în străinătate. Banii i-au folosit pentru achitarea celei de-a treia tranșe pentru apartamentul achiziționat în 2021.

Decizia Comisiei Vetting a fost expediată candidatului și CSM-ului, instituția responsabilă de organizarea concursului în acest caz. Rezultatul evaluării a fost publicat pe pagina web a Comisiei www.vettingmd.eu.

În concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor s-au înscris 13 candidați transmiși Comisiei Vetting pentru evaluare. Dintre aceștia, o candidată s-a retras. Dintre cei 12 rămași în concurs, patru au participat deja la audieri, inclusiv Dumitru Racoviță.

Deciziile privind ceilalți trei candidați audiați sunt pendinte.

Candidații la CSM și în Colegiile CSM, înscriși în concurs după 1 septembrie 2023, sunt evaluați de Comisia Vetting, așa cum stabilește Legea 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Anticoruptie.md
08/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii