Club de presă // Cum rezolvă jurnaliștii dilemele editoriale în relatările despre tragedii, copii, victimele violenței

Irina Odobescu
23/02/2020
CIJM

Studenții de la facultatea de Jurnalism a Universității Libere Internaționale din Moldova au aflat cum să scrie despre tragedii, copii, victime ale violenței, fără a încălca prevederile Codului deontologic. Ei au discutat, în cadrul unui club de presă, cu echipa Centrului de Investigații Jurnalistice. Totodată, viitorii profesioniști s-au arătat deschiși să semneze, la absolvirea facultății, Codul Deontologic și să respecte prevederile acestuia atunci când vor deveni parte a breslei jurnalistice.

Jurnalista Natalia Porubin, membră a Consiliului de Presă, spune că jurnaliștii trebuie să respecte deontologia profesională și poarte responsabilitate pentru tot ce scriu: „Jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și  la fotografii, materiale video, care deseori șochează publicul, astfel încât părinții nu pot viziona știrile alături de copiii lor. Este important ca jurnaliștii să țină minte despre demnitatea persoanelor și să nu pună accent doar pe senzație. Etica și bunul simț trebuie să fie în prim plan”. 

La rândul său, Sergiu Bozianu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private și jurist în cadrul CIJM, a menționat că viața privată a funcționarilor poate fi făcută publică de către jurnalist doar în cazurile în care interesul public prevalează asupra celui privat. „Fiecare persoană vizată într-un text jurnalistic are dreptul la replică și prezumția nevinovăției este valabilă pentru toți”, a menționat Sergiu Bozianu.

Cornelia Cozonac, președinta CIJM, a vorbit studenților despre o inițiativă a mai multor jurnaliști și organizații media care încurajează ca absolvenții facultăților de jurnalism să semneze la absolvire Codul dentologic al jurnalistului, astfel încât să-și asume angajamentul de a intra în profesie pregătit pentru activitate onestă și responsabilă. „Semnarea codului de către studenți la absolvire ar fi o garanție a creșterii credibilității față de munca jurnalistică”, a subliniat Cornelia Cozonac.

Ședința clubului de presă a fost organizată în cadrul campaniei „Jurnaliștii pentru oportunități egale și diversitate”, implementată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București.

Irina Odobescu
23/02/2020

Comentarii