CNA a încetat cauza privind activitatea Fly One şi conflictul de interese admis de Mircea Maleca, scos la iveală de Anticoruptie.md: „Faptele nu s-au adeverit”

Anticoruptie.md
01/09/2016
Vladimir Cebotari (stânga) și Mircea Maleca. Colaj CIJM. Foto: CIJM, Agora.md

Angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) au încetat cazul pornit pe numele lui Mircea Maleca, ex-director al Autorităţii Aeronautice Civile (AAC), despre care portalul Anticoruptie.md a scris anterior că este adevăratul partener de afaceri al familiei ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, în cadrul noii companii aeriene Fly One. Potrivit lor, faptele enunțate în investigație nu s-au confirmat.

„Ofiţerii de investigaţie au semnat o încheiere, în urma examinării faptelor expuse în articolele de presă, şi au încetat cazul din cauza că faptele nu s-au confirmat”, ne-a spus Angela Starinschi, purtătoare de cuvânt la CNA.

Angajații CNA s-au autosesizat la sfârșitul lunii iunie, după ce investigaţia Anticoruptie.md a arătat că Mircea Maleca se ascunde în spatele fostului său socru de la Leova, fapt negat de ex-directorul AAC. Legătura dintre cei doi este confirmată într-o scrisoare care ar fi fost semnată de Mihai Balan, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), ajunsă în posesia portalului Anticoruptie.md. Deşi nu i-au confirmat autenticitatea, şefii de la SIS susţin într-un răspuns oficial că administrația Autorității Aeronautice Civile, în frunte cu Mircea Maleca, exercita abuz de putere prin promovarea intereselor private în aviaţia civilă, ceea ce ar contraveni intereselor statului. Totuși, în cadrul evenimentului oficial de lansare a companiei aeriene Fly One SRL, directorul general a negat că s-ar urmări subminarea potenţialului Întreprinderii de Stat Air Moldova. „Nu s-au făcut influenţe de niciun fel", puncta Nicu Berla la sfârșitul lunii mai. 

La scurt timp, directorul Autorităţii Aeronautice Civile şi-a dat demisia la solicitarea premierului Pavel Filip. Prim-ministrul a invocat existența mai multor suspiciuni legate de un posibil conflict de interese. 

De cealaltă parte, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu s-a expus încă dacă Vladimir Cebotari și Mircea Maleca au admis vreun conflict de interese, deși verificările au fost demarate încă la sfârșitul lunii iunie. Cei de la ANI motivează prin faptul că instituția, reformată de curând, nu este încă funcțională. „Cele 80 de acte de control inițiate de Comisia Națională de Integritate, dar și sesizările care au mai apărut pe parcurs urmează a fi transmise noilor inspectori de integritate, care și-ar putea începe activitatea de luna viitoare, probabil”, ne-a explicat Eugen Viţu, purtător de cuvânt în exercițiu al ANI.

Anticoruptie.md
01/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii