Comisia Europeană a dat verde pentru exportul deșeurilor de metale în Republica Moldova

Ilie Gulca
01/04/2022
Uzina Metalurgică din Râbnița este importator de deșeuri de metale din UE. Foto: moldova.org

Comisia Europeană a permis, pe 31 martie 2022, exportul de deșeuri în Republica Moldova după ce Ministerul Mediului al Republicii Moldova a remis un demers Directoratului general pentru mediu al Comisiei Europene prin care a solicitat în efectuarea unei rectificări în acest sens.     

După intrarea în vigoare a prevederilor Regulamentului 1840/2021 al Comisiei Europene [...] privind controlul mișcărilor transfrontaliere de deșeuri pe 10 noiembrie 2021, exportul de fier și resturi de oţel din Uniunea Europeană în Republica Moldova au fost interzise.

Pe 11 ianuarie 2022, Ministerului Mediului al Republicii Moldova a remis un demers Directoratului general pentru mediu al Comisiei Europene prin care a solicitat efectuarea unei rectificări.

Mai exact, responsabilii de mediu a solicitat Comisiei Europene să rectifice Anexa la Regulatorul 1418/2007 – care prevedea importul în principal de hârtie și carton –, și să aplice legislația Republicii Moldova din 2016, care permite importul unei game de deșeuri, inclusiv resturi de fontă, de fier sau de oţel (fier vechi); deşeuri lingotate din fier sau oţel etc.  

Pe 25 ianuarie 2022, liderul secesionist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a denunțat Chișinăul pentru că provoacă pierderi din cauza „blocadei economice” impuse de autoritățile de la Chișinău.

„Moldova a fost cea care a făcut lobby prin UE pentru interzicerea importului de deșeuri feroase în Moldova și, de fapt, în Transnistria […] ceea ce faceți acum se numește acțiuni de blocaj”, a spus Vadim Krasnoselski.

Conform unui raport analitic al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările au atins Uzinei Metalurgice din Râbnița a constituit peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii secesiunii

Ilie Gulca
01/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii