Concursul privind ocuparea funcţiei de preşedinte al Judecătoriei Chişinău, amânat din nou. Membru CSM: „Trebuie anunţat unul nou”

Anticoruptie.md
07/02/2017
Radu Ţurcanu. Foto: inj.md

Concursul privind ocuparea funcţiei de preşedinte al Judecătoriei, care urma să se desfăşoare marţi, 7 februarie, la Consiliul Superior al Magistraturii a fost amânat din nou. Radu Ţurcanu, singurul candidat înscris în cursă, a depus o cerere prin care a solicitat ca acest concurs să aibă loc într-o altă zi, invocând că trebuie să fie prezent la o şedinţă în cadrul unui proiect european. 

„Putem să amânăm o singură dată, atunci când persoana se află în concediu medical. Atâta timp cât este în funcţia de judecător, nu contează în ce proiect este implicat, trebuie să-şi onoreze obligaţiunea de judecător. Dacă a fost fixat pentru astăzi, trebuia să se prezinte. În acest caz cred că trebuie anunţat un concurs nou”, a declarat Teo Cârnaţ, unul dintre membrii CSM, sugerând că în cursă ar fi trebuit să se înscrie mai mulţi candidaţi.

„Sunt de acord, dar dacă nu sunt alţii ce să facem? Nu vor persoanele să-şi asume responsabilitatea - trebuie administrată o instanţă cu 700 de angajaţi”, a spus în replică Victor Micu, preşedintele Consiliului. Într-un final, cererea lui Radu Ţurcanu a fost acceptată.  

Radu Țurcanu a participat și la primul concurs pentru funcția de preşedinte, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi, CSM anunţând un nou concurs.

Tot marţi, membrii CSM au amânat examinarea cererilor repetate a celor zece magistraţi, candidaturile cărora au fost respinse recent de Igor Dodon, pentru a fi propuşi Preşedinţiei în aceleaşi funcţii. Victor Micu a explicat că reprezentanţii Preşedinţiei au depus o cerere prin care au solicitat termen suplimentar pentru a prezenta date despre judecătorii care nu au fost promovaţi de şeful statului. 

„Consider că este un abuz din partea Preşedinţiei. La momentul când au fost respinse candidaturile, în conformitate cu Legea cu privire la statutul judecătorului, Preşedinţia, la fiecare judecător în parte, era obligată să argumenteze de ce respinge candidaturile”, a spus Teo Cârnaţ. 

Membrii CSM au anunţat că urmează să vadă care sunt argumentele Preşedinţiei. 

Anticoruptie.md
07/02/2017Follow us on Telegram

Comentarii