Conflict de interese: noul preşedinte al Organizaţiei de tineret a PD este şi membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor

Anastasia Nani
04/04/2016
Alexandru Cauia în cadrul evenimentului PD. Foto: pdm.pd

Alexandru Cauia, decanul Facultăţii de Drept a ULIM, a fost ales acum câteva zile noul preşedinte al Organizaţiei de tineret a Partidului Democrat. Juristul, care ar face parte din echipa PD de mai mulţi ani, ocupă şi funcţia de membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor, deşi pe parcursul mandatului legea îi interzice să desfăşoare activităţi politice.

UPDATE La scurt timp după ce Anticoruptie.md a scris despre conflictul de interese al lui Alexandru Cauia, decanul a scris cerere de eliberare din funcţia de membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor. Solicitarea va fi examinată la şedinţa de marţi, 5 aprilie, a Consiliului Superior al Magistraturii. "Atunci când a fost ales, el a declarat pe proprie răspundere că nu face parte din vreun partid. Am înţeles că, oficial, nici acum nu face parte din PD", ne-a informat Victor Micu, preşedintele CSM. 

Potrivit site-ului PD, juristul a intrat în politică în urmă cu câţiva ani, iar în campania electorală din 2014 s-a remarcat ca lider al simpatizanţilor democraţi. În iunie 2015, decanul Facultăţii de Drept a ULIM a câştigat concursul pentru funcţia de membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, fiind ales din partea societăţii civile pentru un mandat de patru ani.

Membrii CSM nu au amintit însă despre activitatea politică a lui Alexandru Cauia. Potrivit Legii privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor, membrii Colegiului din partea societăţii civile sunt obligaţi să respecte câteva restricţii impuse judecătorilor: să nu fie deputat în Parlament sau consilier în autoritatea administraţiei publice locale şi să nu facă parte din partide sau să desfăşoare activităţi cu caracter politic, inclusiv pe perioada detaşării din funcţie. 

"Dacă vor fi considerate a fi incompatibile, conform legii am 30 de zile să înlătur incompatibilitatea şi să aleg acel statut pe care îl voi considera necesar. Am fost ales sâmbătă, aşa că mai am ceva timp ca să decid. Cred că voi renunţa la statutul de membru în Colegiu. Din câte cunosc, statutul de membru în partid nu este incompatibil cu statutul de membru în Colegiu, dar dacă dumneavoastră aveţi această impresie, mă rog, vă aparţine", ne-a spus Alexandru Cauia, care este decan din 2013.

Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice îl contrazice. "Legea este foarte clară: un membru de partid nu poate fi şi membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor. Înţeleg când este vorba despre o lege neclară, dar atunci când legea este mai mult decât clară, cum pot apare astfel de dubii? Nu-mi ramâne decât să presupun că fie este vorba despre neglijenţă gravă, fie de rea-intenţie atât din partea membrului numit, cât şi din partea CSM. Candidatul ar fi trebuit să analizeze atent prevederile legale înainte de a-şi depune dosarul şi să-şi declare toate incompatibilităţile", a spus experta.

Potrivit Nadejdei Hriptievschi, CSM nu a demonstrat suficientă diligenţă de a verifica compatibilităţile. "Este foarte straniu că în hotărârea privind concursul nici nu au indicat detalii despre incompatibilităţile prevăzute de Legea privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor, aceste cerinţe extrem de importante fiind trecute cu vederea. În mod normal, CSM ar trebui să fie extrem de atent la asemenea chestiuni. În orice stat democratic unde Justiţia se vrea idnependentă, organul de autoadministrare judecătorească este extrem de vigilent faţă de membrii pe care îi aleg, mai ales când este vorba despe membri de partid, având în vedere potenţialul pericol pentru independenţa Justiţiei", a adăugat ea.

Anastasia Nani
04/04/2016

Comentarii