Consens pentru Ucraina, condiții speciale pentru Moldova - Bloomberg

Ilie Gulca
21/06/2022

Consiliul European urmează să susțină opinia Comisiei privind acordarea statutului de candidat Moldovei, precum și Georgiei, dacă aceasta îndeplinește mai întâi condiții suplimentare specifice.

Acest enunț al Bloomberg nu precizează statul pentru care vor fi stabilite condițiile speciale. Pe 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat ca Ucrainei și Republicii Moldova să li se acorde statutul de candidat la aderarea la UE, Georgia însă a fost refuzată.

Franța, Germania și Olanda au susținut oficial acordarea statutului de candidat Ucrainei. 

Statutul este deosebit de important pentru Ucraina, care și-a investit atât de mult din viitorul său politic într-o relație mai strânsă cu Europa. Ucraina caută sprijin moral în contracararea agresiunii ruse, scrie Bloomberg, citând surse care au cerut să nu fie menționați din cauza discuțiilor private.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene urmează să acorde oficial Ucrainei statutul de candidat la sfârșitul acestei săptămâni, subliniază sursa citată, în urma unei întâlniri de luni a ambasadorilor UE în care nimeni nu s-a opus deciziei, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea.

Comisia Europeană a recomandat săptămâna trecută acordarea statutului Ucrainei, un prim pas -  dar extrem de simbolic – pe calea lungă către a deveni membru UE. Comisia Europeană a inclus condiții pe care Kievul va trebui să le îndeplinească în viitor pe probleme legate de statul de drept, justiție și anticorupție.

Liderii UE se vor întâlni la Bruxelles în perioada 23-24 iunie, când recomandările comisiei vor primi undă verde, au spus oamenii. Decizia finală de acordare a statutului și orice condiții atașate vor trebui aprobate de toate statele membre înainte ca aceasta să fie definitivă. O formă de formulare propusă nu a fost încă pusă în scris, conform proiectului de concluzii la summit văzut de Bloomberg.

Potrivit publicației rusești „Kommersant”, președintele Rusiei Vladimir Putin a spus că nu are nimic împotriva acestui lucru deoarece UE nu este considerată un bloc militar.

Ilie Gulca
21/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii