Consiliul European va acorda Republicii Moldova statutul de candidat la UE -  Euroactiv

Ilie Gulca
22/06/2022
Liderii UE vor decide cu privire la pașii suplimentari odată ce toate condițiile enunțate de Comisia Europeană vor fi îndeplinite pe deplin. Foto: euroactiv.com

Liderii UE sunt așteptați să aprobe recomandarea Comisiei Europene de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE, conform unui proiect de concluzii al summit-ului UE, din 21 iunie și obținut de EURACTIV.

„Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, ar urma să declare liderii UE la reuniunea de joi (23 iunie) la summit-ul UE.

Liderii UE vor decide cu privire la pașii suplimentari odată ce toate condițiile enunțate de Comisia Europeană vor fi îndeplinite pe deplin, se adaugă proiectul de comunicat.

Un prim raport de evaluare a progresului privind îndeplinirea condițiilor este așteptat ca parte a pachetului obișnuit de extindere al Comisiei până la sfârșitul acestui an.

Executivul UE a recomandat acordarea statutului de candidat Ucrainei și Moldovei săptămâna trecută, ceea ce a lăsat liderilor UE aproximativ o săptămână pentru a studia documentul înainte de a lua o decizie în această privință.

De asemenea, Comisia Europeană a refuzat să acorde același statut Georgiei invocând tulburările politice din această țară.

Ilie Gulca
22/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii