Consiliul Superior al Procurorilor caută un nou procuror-şef al mun. Chişinău. Interimatul este asigurat de un procuror milionar

Anticoruptie.md
18/04/2017
deschide.md

Consiliul Superior al Procurorilor a anunţat vacanţa funcţiei de procuror-şef al Procuraturii mun. Chişinău şi a lansat un apel către procurorii care intenţionează să participe la concursul pentru ocuparea acestei funcţii - să depună cereri de evaluare extraordinară de către Colegiul pentru evaluarea performanţelor procurorilor. Termenul-limită de depunere a cererilor este luni, 18 aprilie. Preşedintele CSP, Mircea Roşioru, nu crede însă că selectarea noului conducător al Procuraturii Capitalei va fi posibilă până în august. Până atunci, interimatul funcţiei va fi asigurat de Vitalie Sibov, procuror-adjunct al Procuraturii mun. Chişinău.

Rămasă liberă după ce Igor Popa a fost numit adjunct al procurorului general, funcţia de procuror-şef al mun. Chişinău a fost anunţată vacantă la începutul lunii aprilie. Totuşi, potrivit unei hotărâri a CSP, la acest moment, în Registrul  candidaţilor pentru suplinirea funcţiilor vacante, acolo unde trebuie să fie înscrişi potenţialii candidaţi la funcţiile anunţate la concurs, nu este înscris niciun candidat eligibil. Candidaţii pentru această funcţie trebuie să aibă vechime de muncă în procuratură de peste cinci ani, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimul an şi să fi obţinut calificativul „bine”, „foarte bine” sau „excelent”  în cadrul evaluării performanţelor.

„Problema este că Regulamentul de funcţionare a Colegiului pentru evaluarea performanţelor procurorilor a fost adoptat abia în decembrie 2016. La acest moment, există circa o sută de cereri din partea procurorilor pentru a fi evaluaţi de Colegiu. A fost stabilit un termen-limită pentru aceşti procurori de a fi evaluaţi până pe 15 mai. Prin hotărârea CSP din 6 aprilie noi am stabilit termenul-limită de 18 aprilie pentru depunerea cererilor de evaluare a procurorilor care vor să participe la concursul pentru suplinirea funcţiilor de procurori-şefi. E greu să estimăm când am putea efectua concursul propriu-zis. După ce vor fi evaluaţi de Colegiu, candidaţii urmează să treacă şi controlul medical. Sincer, nu cred că vom putea selecta un nou procuror-şef al Procuraturii mun. Chişinău până în august”, a declarat Mircea Roşioru pentru portalul Anticoruptie.md.

Până la organizarea concursului pentru funcţia de procuror-şef al mun. Chişinău, interimatul este asigurat de procurorul Vitalie Sibov, adjunct al procurorului-şef al mun. Chişinău.

Sibov  a fost numit, în 2010, şef-adjunct al Secţiei conducere a urmăririi penale al MAI şi Serviciul Vamal a Procuraturii Generale, structură condusă de  actualul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2015, Sibov deţine proprietăţi de peste zece milioane de lei. Este vorba despre case de locuit şi spaţii comerciale. În 2016, procurorul care declară venituri de doar 120 de mii de lei a obţinut, prin donaţie, un teren de 4 ari, în valoare de 445 de mii de lei, şi o casă de locuit de 197 m.p., evaluată la preţul de 2,2 milioane de lei.

De asemenea, numele lui Sibov a apărut în presă în contextul mai multor dosare controversate, inclusiv în dosarul fostului deputat Alexandr Petkov.

 

Anticoruptie.md
18/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii