Controalele pornite de CNI au fost suspendate şi vor fi continuate de ANI. S-ar putea întâmpla abia în ianuarie 2017

Anastasia Nani
16/08/2016
Arhivă, şedinţa CNI. Foto: cni.md

Dosarele pornite de Comisia Naţională de Integritate, pe marginea cărora nu au fost adoptate soluţii, vor fi transmise inspectorilor Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), iar angajaţii noii structuri vor începe să le examineze abia când instituţia va fi funcţională. Până atunci, nici controale noi în privinţa funcţionarilor publici nu vor putea fi demarate. Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a declarat recent în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată că ANI ar putea fi funcţională începând cu ianuarie 2017.

„Noi vom transmite dosarele inspectorilor de integritate, iar ei le vor examina când vor începe să lucreze. Aveţi altă soluţie? De fapt, Ministerul Justiţiei este responsabil de acest segment. Ei sunt cei care organizează concursurile şi se ocupă de formarea noii structuri. Aşteptăm şi noi ca şi ceilalţi. Între timp, avem de pregătit toate materialele, arhiva. Este mult de lucru. Mai studiem şi legislaţia", ne-a spus Anatolie Donciu, preşedintele în exerciţiu al Autorităţii Naţionale de Integritate.

Potrivit lui Eugen Viţu, purtător de cuvânt în exerciţiu al ANI, circa 80 de acte de control ale CNI urmează să fie transmise inspectorilor de integritate. „Între timp, ANI primeşte noi solicitări de demarare a unor controale noi. Şi acestea vor fi transmise inspectorilor după o formulă aleatorie”, a mai spus Eugen Viţu. 

Ministrul Justiției a declarat pentru Moldova Curată că și-ar dori ca Autoritatea să fie funcțională cel târziu din ianuarie 2017. „Ne-am asumat o inițiativă de a încerca să atragem atenția tuturor actorilor să se miște foarte rapid, pentru a fi instituit consiliul acestei instituții, ca să stimulăm să fie aleși cât mai rapid președintele, vice-președintele și să fie încadrați în câmpul muncii inspectorii de integritate. Anume pentru a reuși să avem o instituție funcțională în luna ianuarie 2017”, a subliniat Vladimir Cebotari.

Totuşi, Ministerul Justiţiei este abia la etapa de formare a Consiliului de Integritate, structură ce va supraveghea activitatea ANI, fiind desemnat oficial un singur membru din şapte - procurorul Mircea Roşioru. 

„După care urmează să fie organizate concursurile pentru selectarea directorului, vicedirectorului, după care vor fi concursuri pentru selectarea și angajarea inspectorilor de integritate. Apoi urmează aprobarea bugetului, acordarea spațiilor, amenajarea locurilor de muncă. Sunt încă foarte multe procese care trebuie realizate în acest timp, care este foarte scurt pentru a da start unei instituții funcționale”, a mai spus ministrul.

Unul dintre dosarele pe marginea cărora nu a fost adoptată o decizie este chiar cel al lui Vladimir Cebotari. Demnitarul a ajuns în vizorul CNI după ce a fost vizat în anchetele Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Una dintre investigaţii a arătat că Fly One, noua companie aeriană înregistrată în toamna anului trecut, o are printre fondatori pe Maria Cebotari, soţia actualului ministru al Justiţiei, în timp ce sora acestuia, Mariana Tăbuică, este noul director executiv al instituţiei. Ministrul a confirmat că familia sa a pornit o nouă afacere şi că e doar o modalitate de a se întreţine. „Exact ca şi oricare cetăţean al acestei ţări, şi eu mă confrunt cu probleme", susţinea funcţionarul cu un venit lunar din activitatea ministerială de circa 16.000 de lei. 

Jurnaliştii portalului Anticoruptie.md al Centrului de Investigaţii Jurnalistice au mai arătat recent Mircea Maleca, fostul şef al Autorităţii Aeronautice Civile, este adevăratul partener de afaceri al familiei ministrului Justiţiei în cadrul noii companii aeriene Fly One.

Anastasia Nani
16/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii