Procurorul Mircea Roșioru, desemnat membru al Consiliului de Integritate

Anastasia Nani
15/08/2016
Mircea Roșioru. Foto: CIJM

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) l-au desemnat joi, 11 august, pe Mircea Roșioru, președintele CSP, membru al Consiliului de Integritate care va supraveghea activitatea Autorităţii Naționale de Integritate (ANI). Astfel, procurorul, șef al Direcției judiciare a Procuraturii Generale, va face parte din noua structură în următorii cinci ani.

În total, Consiliul va avea șapte membri. Pe lângă Mircea Roșioru, din componența acestuia urmează să mai facă parte membri desemnați de Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, Congresul Autorităților Locale din Moldova și doi reprezentanți ai societății civile, selectați de Ministerul Justiţiei prin concurs, în baza unui regulament aprobat de Executiv.

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, ne-a spus că CSM va desemna un reprezentant în septembrie, la următoarea ședință. 

Anterior, Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, a declarat pentru Anticoruptie.md că el ar putea fi persoana desemnată de către structura pe care o reprezintă în cadrul Consiliului ANI. „În cadrul ANI, ne propunem să contribuim la o bună funcționare a instituției și la eliminarea a tot felul de prostii de care am avut parte pe timpul în care a activat Comisia Națională de Integritate, când un primar care nu a declarat un coteț era hărțuit din toate părțile, iar alții care au ascuns case, bănci, acțiuni scăpau ușor”, a spus Viorel Furdui.

Mandatul de membru al Consiliului este de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv. Între altele, membrii noii structuri vor fi responsabili de alegerea președintelui și vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate, candidaturile cărora vor fi acceptate sau respinse de către șeful statului. La fel, ei vor putea cere președintelui țării să revoce sau să suspende din funcţii șefii ANI. Cei șapte membri vor mai verifica dacă președintele și vicepreședintele Autorității, dar și inspectorii de integritate au depus în termen declarațiile de avere și interese personale. 

Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate a intrat în vigoare din 1 august. Autoritatea este creată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate, fiind succesorul în drepturi al acesteia. Reprezentanții Consiliului ANI urmează a fi desemnați în termen de o lună de la publicarea legii, iar Ministerul Justiției asigură desemnarea sau, după caz, selecția lor.

Recent, în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată, Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, a declarat că și-ar dori ca Autoritatea să fie funcțională cel târziu din ianuarie 2017. „Ne-am asumat o inițiativă de a încerca să atragem atenția tuturor actorilor să se miște foarte rapid, pentru a fi instituit consiliul acestei instituții, ca să stimulăm să fie aleși cât mai rapid președintele, vice-președintele și să fie încadrați în câmpul muncii inspectorii de integritate. Anume pentru a reuși să avem o instituție funcțională în luna ianuarie 2017”, a declarat Vladimir Cebotari.

În cadrul aceluiași interviu, ministrul a mai spus și că toți cei șapte membri ai Consiliului ar urma să fie selectați pe parcursul lunii august. 

Anastasia Nani
15/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii