Cine sunt primii membri ai Autorității Naționale de Integritate

Anticoruptie.md
03/08/2016
sursa foto: cni.md

Creată din 1 august curent, Autoritatea Națională de Integritate nu are încă niciun membru. Ministerul Justiției a făcut astăzi un apel către Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), prin care solicită desemnarea imediată, din momentul recepționării documentelor, a unui reprezentant în cadrul Consiliului de Integritate, care ar corespunde exigenților stabilite prin actul legislativ.

Deocamdată, doar CALM a reacționat la scrisoarea de la minister și a identificat un posibil candidat. „Probabil voi fi înaintat eu”, a declarat pentru Portalul Anticorupție directorul executiv al Congresului, Viorel Furdui. El s-a declarat surprins de atenția acordată de instituțiile de stat Congresului. „În cadrul ANI, ne propunem să contribuim la o bună funcționare a instituției și la eliminarea a tot felul de prostii de care am avut parte pe timpul în care a activat Comisia Națională de Integritate, când un primar care nu a declarat un coteț era hărțuit din toate părțile, iar alții care au ascuns case, bănci, acțiuni scăpau ușor”, a mai precizat Furdui.

Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, afirmă că deocamdată nu a primit scrisoarea de la Ministerul Justiției, dar chiar dacă aceasta va ajunge astăzi, CSP va putea lua o decizie abia pe 11 august, când este planificată următoarea ședință a Consiliului. „Până atunci nu avem cum să decidem delegarea unui reprezentant”, a declarat Roșioru.

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, nu a răspuns la telefon.

Amintim că Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate a intrat în vigoare din 1 august curent. Autoritatea este creată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate, fiind succesorul în drepturi al acesteia. Reprezentanții Consiliului ANI urmează a fi desemnați în termen de o lună de la publicarea legii, iar Ministerul Justiției asigură desemnarea sau, după caz, selecția lor.

Fiecare membru al Consiliului ANI are un mandat de cinci ani, fără a putea fi desemnat consecutiv. Mandatul acestuia încetează odată cu expirarea termenului sau prin revocarea persoanei de către entitatea ce a desemnat-o, prin demisie, prin pensionare sau în caz de deces al membrului.

Consiliul CNI este constituit din șapte membri, dintre care câte un reprezentant al Parlamentului, Guvernului, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Congresului Autorităților Locale din Moldova și două persoane din partea societății civile.

Poate fi numită în funcţia de membru al Consiliului persoana care deține cetăţenia R. Moldova, are capacitatea de exerciţiu deplină, are studii superioare, lipsesc antecedentele penale, nu este privată de dreptul ocupării anumitor funcţii sau exercitării anumitor activități, nu încalcă regimul juridic al conflictelor de interese și al incompatibilităților, nu a fost supusă confiscării averii nejustificate, iar în ultimii doi ani  nu a deținut calitatea de membru de partid, iar anterior nu a fost colaborator operativ, agent sub acoperire sau informator al serviciilor de informaţii de până în anul 1991.


Anticoruptie.md
03/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii