Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc nu au fost propuși la funcția de magistrat la Judecătoria Centru, dar vor putea participa la alte concursuri

Anastasia Nani
27/01/2016
Corneliu Crețu (stânga) și Petru Harmaniuc. Captură: Jurnal TV

Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc, fiii foștilor judecători Gheorghe Crețu și Valeriu Harmaniuc, care s-au înscris în cursa pentru funcția de magistrat la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei, nu au trecut concursul. În schimb, ei vor putea candida în continuare la alte funcții de judecător. La cele trei posturi vacante au fost propuși Ion Chirtoacă, Lucia Bagrin și Ludmila Barbos. Decizia a fost luată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) marți, 26 ianuarie.  

Ion Chirtoacă și Lucia Bagrin sunt absolvenți ai Institutului Național al Justiției. În cazul Ludmilei Barbos a fost propus transferul de la Judecătoria Ialoveni la Judecătoria sectorului Centru din Chișinău. La concurs au participat 21 de candidați.

În octombrie 2014, candidatura Luciei Bagrin, alături de cea a Nataliei Berbec, a lui Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc au fost respinse de președintele Nicolae Timofti. Iată ce scria președintele despre cei patru absolvenți: “În viziunea mea, la examinarea candidaturilor sus-menționate, înaintate pentru numirea în funcția de judecător, Consiliul Superior al Magistraturii a scăpat din vedere unele circumstanțe ce țin de integritatea și reputația acestor persoane și care trebuie să fie luate în calcul și coroborate cu statutul magistratului.”

În document se mai arată că circumstanțele și informațiile expuse de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în avizele consultative se referă "la conflicte de interese, relații cu persoane controversate, averi și mijloace financiare ce nu corespund veniturilor sau averi nedeclarate, implicări în activități ce afectează nepărtinirea sau diminuează încrederea publicului (...)"

Tot marți, CSM a respins candidatura Tatianei Răducanu la funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, singura înscrisă în cursa pentru acest fotoliu. Ziarul Național nota că magistrata este cunoscută pentru atitudinea sa critică față de corupția din sistemul judecătoresc, dar și față de reformele inițiate de Centrul de Reformă în Sistemul Judecătoresc, creat la inițiativa președintelui CSJ, Mihai Poalelungi.

Această funcție a rămas vacantă după ce, în decembrie 2014, Victor Micu, președintele CSM, a sesizat Centrul Național Anticorupție invocând faptul că 22 de dosare au fost repartizate prin manipulare Svetlanei Filincova, pe atunci vicepreședinta CSJ și președinta  Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții. Procurorii Anticorupție au pornit un dosar penal, trei angajați ai CSJ fiind bănuiți în acest caz, nu și magistrata care peste câteva luni și-a anunțat demisia din această funcție.

Pe de altă parte, concursul pentru alegerea noului președinte al Curții Supreme de Justiție, la care s-a înscris doar Mihai Poalelungi, a fost amânat. Președintele CSJ nu s-a prezentat la ședința Consiliului, pe motiv că ar fi bolnav.

Anastasia Nani
27/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii