Cristina Lesnic, despre polițistul răpit în Transnistria: „Astfel de acțiuni sunt o provocare constantă în ultima perioadă”

Ilie Gulca
08/10/2020

Biroul Politici de Reintegrare a transmis că depune toate eforturile pentru a obține eliberarea polițistului, Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de Poliție Florești și răpit în localitatea Camenca, stânga Nistrului. Biroul a anunțat că a informat despre acest caz mediatorii în formatul 5+2, Oficiul CoE în Republica Moldova și Reprezentanța ONU în Republica Moldova.

„Astfel de acțiuni sunt inadmisibile, ilegale și încalcă cele mai fundamentale drepturi ale omului, fiind o provocare constantă în ultima perioadă”, a declarat Cristina Lesnic, fiind citată într-un comunicat al biroului.

Sursa menționează că Biroul Politici de Reintegrare a făcut demersuri către partea transnistreană pentru a cere explicații despre acest caz, subliniind inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni. Acest subiect urmează să fie discutat în cadrul Comisiei Unificate de Control în ședința de săptămâna aceasta.

Reprezentanții Biroului și Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control conlucrează cu organele de drept și alte autorități pentru a elucida toate circumstanțele cazului și a interveni pe canalele aflate la dispoziție pentru eliberarea polițistului.

La rândul său, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a menționat miercuri într-o declarație că atestă o amplificare a activităților provocatoare cu caracter destabilizator din partea pretinselor structuri de forță din stânga Nistrului.

„Serviciul a stabilit și documentat multiple cazuri de sechestrare și răpire a cetățenilor Republicii Moldova în decursul anului 2020. SIS întreprinde măsuri operative pentru stabilirea circumstanțelor răpirii, la 7 octombrie, a angajatului Inspectoratului de Poliție Florești, Andrei Amarfi”, se menționează în aceeași declarație.

SIS a mai comunicat că a identificat angajații așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, care au participat la răpire. Materialele prealabile obținute vor fi transmise Procuraturii Generale în suportul măsurilor procesual-penale inițiate pe cazul dat.

Procuratura din Florești a inițiat un dosar penal pe marginea acestui caz în baza art. 164, aliniat 2, „Răpirea unei persoane” și art. 351, alineatul 2, „Uzurparea de calității oficiale” din Codul Penal al Republicii Moldova.

Miercuri, în jurul orei 09:30, conducerea Inspectoratului de Poliție din Florești a fost sesizată de soția unui polițist domiciliat în or. Camenca, stânga Nistrului, care a comunicat despre faptul că soțul său a fost răpit de persoane necunoscute, cu cagule pe față și haine cu inscripția КГБ.

Ilie Gulca
08/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii