UPDATE ORA 15.30 Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind revocarea din funcție a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la aproximativ două ore de la anunțul făcut de premierul Dorin Recean.
Premierul Dorin Recean a oferit unele explicații privind decizia de demitere a celor trei funcționari, dar și referitor la cererea de instituire a stării de urgență.
„Avem de depăşit o iarnă în condiţii dificile, cu multe riscuri, de aceea voi solicita Parlamentului instituirea stării de urgenţă, din 16 decembrie şi până la depăşirea situaţiei de alimentare cu gaz a cetăţenilor noştri, inclusiv din regiunea transnistreană, precum şi pentru a gestiona eventuale consecinţe ale crizei şi asigurarea cu electricitate, în mod special a cetăţenilor de pe malul drept al Nistrului. Guvernul întreprinde toate eforturile pentru a minimiza riscurile şi impactul asupra cetăţenilor noştri, dar avem responsabilitatea să fim pregătiţi absolut pentru orice scenariu, mai ales în situația în care de trei ani frigul este folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”, a spus Recean.
Recean mai spune că nu vede necesitatea unor discuții cu Gazprom.
„Gazprom are obligația să livreze gaze la hotarul cu R. Moldova, iar așteptarea noastră e ca acest lucru să se întâmple. Dacă nu se va întâmpla acest lucru? Vom avea instituită starea de urgență din 16 decembrie și vom aplica scenariile corespunzătoare pentru a asigura continuitatea livrărilor de energie electrică pe malul drept și a asigura tranziția pe malul stâng al Nistrului la noua realitate. Noi putem asigura malul stâng cu gaze, dar pentru aceste gaze trebuie să plătească. Acolo sunt resurse pentru asta. Instituim starea de urgență pentru că există riscuri pentru întrerupere parțială a livrărilor de energie electrică. Asta înseamnă că am putea restricționa exporturile de energie, dar să introducem și alte măsuri pentru a diminia din impactul asupra populației, dacă nu vom mai primi energie de la Centrala de la Cuciurgan. Infrastructura energetică din Ucraina poate fi supusă unor atacuri la începutul lunii ianuarie. Trebuie să avem toate instrumentele pentru ca să impunem anumite acțiuni”, adăugat Recean.
UPDATE ORA 15.00 Directorul Energocom, Victor Bînzari, și el vizat în anunțul premierului, într-un comentariu pentru NewsMaker, spune că a aflat de la jurnaliști despre anunțul premierului.
„Am auzit și eu din sunetele altor colegi de-ai dumneavoastră din domeniu. Nu am știut despre subiectul dat. Repet și reiterez încă o dată că Energocom și-a făcut meseria participând la toate licitațiile, peste 130 de licitații, care au fost organizate pe bursa română de mărfuri și alte tipuri de licitație unde au participat sau au fost organizate atât de Moldovagaz și alte companii. (…) De fiecare dată, noi fiind activi pe piața angro, am participat și am dat oferte către aceste companii”, a menționat Victor Bînzari.
UPDATE ORA 14.30 Sergiu Tofilat, membrul Consiliului de observatori de la Moldovagaz, a reacționat la anunțul premierului.
„Sunt surprins de afirmațiile premierului Recean, toți sunt de vină în afară de Ceban. Prin deciziile de azi el a demonstrat că nu este voință politică de a face ordine la Moldovagaz. Dl Recean distribuie falsuri. Eu nu am competențe de a bloca achizițiile de gaze și el știe asta foarte bine. Am cerut de la Moldovagaz să nu cumpere tot volumul pentru iarnă într-o zi, exact asta a fost una din recomandările după audierea de la parlament. Îmi voi prezenta cererea de demisie, dar voi continua să investighez activitatea Moldovagaz și să informez opinia publică. Lupta nu s-a încheiat. Este mizerabil ce se întâmplă, noi nu pentru asta am protestat în perioada statului capturat”, a scris Tofilat, pe pagina sa de socializare.
ȘTIREA INIȚIALĂ. Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că a solicitat demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, a directorului Energocom, Victor Brînzari și membrului Consiliului de Observatori la Moldovagaz, Sergiu Tofilat. Totodată, șeful Guvernului a anunțat că va cere, în Parlament, instituirea stării de urgență sin 16 decembrie.
Recean a solicitat demisia pentru că cei trei s-ar face „vinovați de situația din domeniul energetic”.
„Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai mic preț. În loc să caute vinovați, ei trebuiau să asigure gaze naturale la momentul oportun”, susține Recean.
Recean a mai spus că, până la numirea unui nou ministru al Energiei, de sector se va ocupa el însuși.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii