Criză energetică în Moldova: Tarifele la energia electrică vor fi majorate

Anticorupţie.md
01/11/2022
Foto simbol

Operatorii de distribuire a energiei electrice au solicitat majorarea tarifelor după ce Chişinăul a întrerupt contractul cu centrala de la Cuciurgan. ANRE a anunţat că va examina, miercuri, în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile în conformitate cu noile prețuri de achiziție și prevederile metodologiei tarifare.

„În aceste condiții, S.A. „Energocom”, entitatea desemnată cu obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice, va fi nevoită să acopere acest deficit prin achiziții de pe platformele bursiere din România, prețul energiei electrice achiziționate fiind la nivelul pieței europene. Ținând cont de circumstanțele actuale și factorii obiectivi existenți, ANRE va examina în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, în conformitate cu noile prețuri de achiziție și prevederile metodologiei tarifare”, se arată în comunicatul ANRE.

Ultimele majorări ale tarifelor la energia electrică au avut loc la 12 octombrie. Clienţii furnizorului Premier Energy achită pentru curent 3,15 lei pentru un killowat, faţă de este 2,64 lei. Solicitarea furnizorului prevedea o majorare până la 3,24 lei/kWh.

Şi consumatorii S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” plătesc de atunci mai mult pentru energia electrică. ANRE a aprobat un tarif de 3,21 lei/kWh. Tariful de până acum pentru consumatorii FFE Nord era de 2,86 lei/kWh, iar furnizorul a cerut  să fie majorat până la 3,76 lei/kWh.

 

Anticorupţie.md
01/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii