Criza energetică se aprofundează. Gazprom reduce cu mai mult de jumătate livrările de gaze naturale în Republica Moldova

Anticorupţie.md
22/11/2022
Foto simbol

Concernul rus Gazprom va reduce cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, începând cu 1 decembrie. Anunțul a fost făcut de către Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Oficialul a precizat că gigantul rus nu a rezervat capacităţi adiţionale de transport al gazelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei.

„La licitația de rezervare a capacității lunare de transport al gazelor naturale desfășurată ieri 21 noiembrie 2022 de către Оператор ГТС України la punctele de interconectare dintre Ucraina și Republica Moldova PI Grebeniki și PI Oleksiivka nu au fost rezervate capacități adiționale de transport. La moment, SAP „Gazprom” are rezervate doar capacități anuale ferme zilnice la Оператор ГТС України pentru perioada octombrie 2022 - septembrie 2023 în valoare de 5,7 mil. m³/zi, din care pentru PI Oleksiivka - 1,2 mil. m³/zi și pentru PI Grebeniki - 4,5 mil. m³/zi.  Actualmente capacitățile de transport utilizate sunt cele rezervate la licitația anuală”, a scris Borosan pe Facebook.

Mai mult, partea leului din volumul redus de gaze ruseşti va reveni Transnistriei: 189 mil. m³ - malului drept al Nistrului și 217 mil. m³ – malului stâng. 

 

Anticorupţie.md
22/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii