Criza energetică ţine pe jar autorităţile de la Chişinău. Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate

Anticorupţie.md
24/10/2022
Foto simbol

Preşedinta Maia Sandu convoacă pentru luni seara, în regim de urgenţă, şedinţa Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta problema aprovizionării cu energie electrică.

Totodată, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că vom avea, începând de marţi, un deficit de energie electrică, însă nu sunt planificate deconectări.

Andrei Spânu a venit duminică cu un apel repetat către cetățeni pentru a economisi energia electrică, în special între orele 07:00 și 23:00. Totodată, vicepremirul a comunicat că pe parcursul zilei de luni va căuta să soluţioneze problema importului de electricitate.

Criza energetică s-a aprofundat după ce ruşii au bombardat infrastructura energetică a Ucrainei, cu două săptămâni în urmă. Atunci Ucraina a anunţat Republica Moldova că nu ne mai poate vinde energie electrică. Din ţara vecină era importat 30 la sută din consumul total de energie electrică pe ţară, celelelate 70 la sută din consum fiind asigurate de centrala de la Cuciurgan.

Săptămâna trecută liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că va putea asigura cel mult 27 la sută în loc de cele 70 % din volumul stipulat în contract, motivând decizia prin reducerea volumului de gaze ruseşti.

 

Anticorupţie.md
24/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii