Criza gazelor: Republica Moldova împrumută 300 milioane de euro de la BERD pentru achiziții strategice

Ion Chișlea
24/06/2022
Gazoductul Iași-Chișinău va asigura livrarea fără perturbări a gazelor procurate de pe huburile europene

Republica Moldova va împrumuta de la Banca Europeană pentru Reconostrucție și Dezvoltare  300 de milioane de euro pentru a-și spori securitatea energetică prin achiziționarea de rezerve strategice de gaze. Banii vor fi utilizați de Energocom pentru a procura gazele pe hub-urile Uniunii Europene.

„Aceste proiecte BERD oferă un ansamblu de salvare pentru Republica Moldova, atât ajutând la diversificarea surselor de aprovizionare, cât și făcând posibil ca țara să importe 100% din necesarul de energie din UE prin interconexiune în timpul verii și până la 60% în iarnă”, a declarat Matteo Patrone, directorul general al BERD pentru Europa de Est și Caucaz.

Împrumutul va finanța până la o cincime din importurile de gaze planificate a fi importate din Rusia în 2022 și care sunt vulnerabile la o eventuală întrerupere ca urmare a războiului din Ucraina.

Împrumutul va fi împărțit în două tranșe. O tranșă de urgență de 200 de milioane de euro va fi utilizată în caz de întrerupere a aprovizionării, în timp ce alte 100 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a crea o rezervă strategică de gaze care să fie stocată în România sau Ucraina, pentru a evita creșterile sezoniere ale prețurilor și pentru a îmbunătăți securitatea energetică.

„Progresele recente în implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE și punerea în funcțiune a unei interconexiuni de gaze între Republica Moldova și România, care a fost finanțată de BERD, înseamnă că Moldova are acum mijloacele tehnice pentru a înlocui furnizarea de la Gazprom cu cea de la nodurile UE”, se menționează într-un comunicat al BERD.

„Guvernul de la Chișinău a autorizat Energocom să achiziționeze gaze din surse alternative pe piața spot prin licitații în principal la granițele UE și Ucraina. Datorită acestui fapt BERD va putea transfera banii direct furnizorilor precalificați din UE selectați de Energocom și agreați în conformitate cu regulile de achiziții ale băncii. Tranzacția este structurată pentru a asigura transparența deplină și trasabilitatea veniturilor din împrumut”, precizează instituția.

 

 

Ion Chișlea
24/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii