CSM a apreciat „activitatea judecătorului Radu Țurcanu referitoare la traducerea Raportul Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei din limba franceză în limba română” şi l-a desemnat expert la CoE

Anticoruptie.md
23/05/2017
Radu Țurcanu, luat la întrebări de membrii CSM Captură video: csm.md

Magistratul Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinău, a fost desemnat în calitate de expert titular în organele de lucru ale Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, în timp ce Igor Chiroșca, judecător la Judecătoria Strășeni, va fi expert supleant. Decizia a fost luată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii marți, 23 mai. 

Desemnarea vine după ce, de curând, Ministerul de Externe a evaluat prestația experților guvernamentali în organele de lucru și structurile de monitorizare ale Consiliului Europei (CoE) pentru anul 2016 și a inițiat procesul de reconfirmare sau desemnare a experților naționali. Potrivit CSM, membrii instituției au analizat Raportul Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și au apreciat drept „pozitivă activitatea judecătorului Radu Țurcanu referitoare la traducerea Raportului din limba franceză în limba română”.

Radu Țurcanu, anterior magistrat la Judecătoria sectorului Botanica, a fost propus șef al Judecătoriei Chișinău în luna martie, după ce câteva tentative anterioare de a alege conducătorul instanței au eșuat. Ziarul de Gardă a scris anterior că Radu Țurcanu este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen-record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta a fost demis de către Consiliul de Administraţie al societății pe acțiuni. Decizia privind demiterea lui Eugen Baleca a fost luată în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC, actualul CNA - n.r.) în urma cărora s-a depistat că preşedintele întreprinderii ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta a fost demis.

Potrivit Ziarului de Gardă, numele lui Radu Țurcanu apare și în așa-numitul atac raider de la Compania de Asigurări Asito. Atunci, fiind magistrat la Judecătoria Botanica, Radu Ţurcanu a emis o ordonanţă prin care compania off-shore Lokkert a devenit proprietara a 34,802% din acțiunile deţinute de ICS Insurance Consult SRL la ASITO şi a pachetului în mărime de 48,325% din acțiuni deţinut de Moldovan Investments Limited la aceeaşi companie.

Totodată, portalul Moldova Curată a relatat că vicepreședintele fostei Judecătorii a sectorului Botanica a refuzat să indice în declarațiile de avere prețul autoturismelor pe care le deține. Familia sa este proprietară a două mașini, un Mercedes Benz și o Toyota Corola, ambele fabricate în anul 2010, dar cumpărate în 2011 și 2014. Pe de o parte, judecătorul a declarat jurnaliştilor că a indicat o singură dată valoarea lor, în declarațiile pentru anul în care acestea au fost cumpărate, de aceea nu le indică și în alți ani. Pe de altă parte, a afirmat că prețul poate fi secret comercial, de aceea nu-l divulgă.

Anticoruptie.md
23/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii