Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins, în ședința de marți, 16 octombrie, contestația judecătorului Gheorghe Balan depusă împotriva hotărârii Colegiului Disciplinar din 20 aprilie 2018, prin care s-a decis demiterea acestuia din sistem. Decizia CSM poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 15 zile de la data pronunțării.
Membrii Colegiului Disciplinar și-au motivat anterior decizia de a-l elibera pe Gheorghe Balan din funcția de judecător prin faptul că magistratul ar fi vorbit în public despre procesele de judecată pe care le-a intentat, dar ar fi fost implicat și în activități politice, după ce a asistat, de pe scenă, la un discurs al politicianului Andrei Năstase, pe care l-ar fi aplaudat.
Gheorghe Balan este cunoscut pentru criticile dure la adresa sistemului judecătoresc. În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din martie 2017, Gheorghe Balan a ținut un discurs în termeni duri despre derapajele din ultimul timp din justiție.
„Din discursurile rostite de președintele Consiliului Superior al Magistraturii și președintele Curții Supreme de Justiție la începutul acestei Adunări, se face impresia că în sistem totul este foarte bine. A venit primăvara, e frumos. Lucrurile însă stau altfel. În Republica Moldova, justiția a fost și continuă să fie confiscată constant și ciclic de cei care au preluat guvernarea după 2009 și au împărțit Palatul Republicii, iar acum împart clădirea Parlamentului. Republica Moldova se îndreaptă spre o justiție care încet își face clopoțel din clinchetul cătușelor. Pentru tot ce se întâmplă în sistemul judecătoresc, ei poartă întreaga vină. Am ajuns un sistem de lași și incompetenți cu funcții, care caută nod în papură oricui este diferit.
Deși trăiește apocalipsa batjocorii, oamenii așteaptă marea revoltă a sistemului pentru că aceasta este singura șansă de a reveni la normal. Actuala guvernare ne pregătește pentru următoarea etapă un căluș greu, veninos, ca să nu mai putem vorbi. De ce am permis transformarea justiției într-o stână? Oare mai este cineva în această sală care nu știe că în acest stat de drept se arestează și se eliberează persoanele în funcție de mofturile unui individ. Oare nu sesizăm că Republica Moldova se transformă încet-încet într-un stat mafiot? Domnilor judecători, ați intrat pe contrasens! Opriți-vă!”, a rostit Gheorghe Balan la Adunarea Generală a Judecătorilor din martie 2017.
În iunie 2017, Gheorghe Balan a depus o plângere penală împotriva președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, dar și a mai multor membri ai CSM, pe motiv că, în 2014, aceștia i-ar fi aplicat ilegal o sancțiune disciplinară. Balan a cerut procurorilor să îi tragă la răspundere penală și pe fosta președintă a Judecătoriei Botanica, Luiza Gafton, foștii membri CSM Nichifor Corochii și Tatiana Răducanu, ex-ministrul Justiției Oleg Efrim și fostul procuror general Corneliu Gurin.
Plângerea penală împotriva membrilor CSM a fost depusă la 5 iunie, la Procuratura Generală. După ce au examinat solicitarea magistratului, membrii CSM au decis că aceasta este neîntemeiată.
La 30 ianuarie 2014, în privința lui Gheorghe Balan a fost intentată o procedură disciplinară. Patru luni mai târziu, Colegiul disciplinar a decis să claseze procedura. Totuși, în iunie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii a invalidat hotărârea Colegiului şi a emis una nouă cu aplicarea sancţiunii disciplinare în privinţa judecătorului Gheorghe Balan sub formă de „avertisment”.
Magistratul a fost găsit vinovat de încălcarea, din motive imputabile, a termenelor de examinare a cauzelor aflate în procedură, încălcarea normelor imperative ale legislaţiei şi încălcarea normelor Codului de etică al judecătorului. Balan a fost acuzat că, la emiterea sentinţei din 8 august 2013 pe cauza penală de învinuire a lui Maxim Scopenco, nu s-a expus asupra măsurii preventive aplicate inculpatului, încălcând astfel prevederile Codului de Procedură Penală care prevede că la adoptarea sentinţei instanţa de judecată urmează să soluţioneze chestiunea referitoare la revocarea, înlocuirea sau aplicarea măsurii preventive în privinţa inculpatului. Balan a contestat încă în 2014 la Curtea Supremă de Justiție decizia CSM, dar cererea acestuia a fost respinsă de instanță.
Acum un an, în octombrie 2017, Gheorghe Balan s-a înscris singur în concurs pentru a ocupa un fotoliu în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, însă a obținut cel mai mic număr de voturi și, prin urmare, nu a reușit să acceadă în CSM. Înainte de începerea procedurii de vot, el a ţinut un discurs, subliniind din nou probleme din sistem.
„Pe perioada acestui mandat, mai mulţi judecători au avut percepţia că independenţa Justiţiei a fost mimată. Actualul CSM nu a înţeles sau nu a dorit să înţeleagă un lucru simplu: independenţa Justiţiei nu se apără punând căluşul în gura celor care tocmai cer aceasta. Se creează impresa că idealul acestui CSM a fost de a transforma judecătorii în orbi, muţi şi surzi. Este grav. În perioada mandatului vostru cu regularitate au fost răstigniţi unii colegi incomozi acestui sistem. Este tragic că se încearcă răstignirea întregului sistem judecătoresc”, a spus Gheorghe Balan.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii