Hotărârea motivată privind nevalidarea alegerilor locale noi a fost făcută publică. Potrivit documentului, concurenții electorali ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor prin îndemnarea oamenilor să iasă la vot, mesaje transmise prin internet, care ar fi a doua sursă de informare pentru cetățeni.
În motivarea sa, judecătoarea Rodica Berdilo a făcut trimitere la decizia Curții de Apel Chișinău din 12 iunie 2018, prin care live-urile de pe Facebook din ziua alegerilor ale candidatului la funcția de primar al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, au fost calificate ca agitație electorală în ziua alegerilor. „Instanța a considerat că, cu toate că în adresările sale către alegători, concurentul electoral îi îndemna să se prezinte la vot, și să voteze pentru cine consideră ei de cuviință, acțiunile lui reprezintă agitație electorală. Instanța a constatat că este doar prerogativa organelor electorale ca în ziua alegerii să se adreseze către alegători cu îndemnul de a se prezenta la vot. Potrivit instanței de apel, însăși adresarea unui concurent electoral în ziua alegerilor, cu un astfel de îndemn către alegători, este de fapt o agitație pentru candidatura sa”, se arată în decizia motivată.
Rodica Berdilo a mai făcut trimitere la numărul mare de vizualizări pe care le-a avut live-urile lui Năstase, care ar fi avut un impact mare asupra rezultatelor alegerilor, dat fiind faptul că majoritatea cetățenilor se informează de pe Internet.
„Fiind cercetate în ședința de judecată, înscrisurile de la f.d. 53-62, și anume postările pe Facebook din 03 iunie 2018, cu conținut live video, care au fost calificate de către instanța de apel drept agitație electorală, a avut în total peste 250 000 vizualizări și multe distribuiri, care la numărul de alegători care au participat la votare (248 946) au o influență mare. Instanța de judecată admite că numărul de vizualizări, la data efectuării screen-short-urilor poate fi mai mare decât cel din ziua alegerilor, dar nu esențial, întrucât unele din acestea s-au făcut după 17 ore, 19 ore, de la publicare etc., și nu există motive plauzibile de a considera că numărul acestora a crescut preponderent după alegeri.
După cum rezultă din sursele de informare, accesibile publicului larg, în prezent, mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova folosește internetul zilnic, iar o mare parte consideră internetul ca fiind a doua sursă de informare după importanță după TV. Astfel, instanța de judecată constată că rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegătorilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor etc.
În astfel de circumstanțe, instanța de judecată constată că, agitația electorală efectuată ilegal în ziua alegerilor, care a fost adresată unui număr de persoane, incontestabil mai mare decât diferența de voturi dintre candidați, atestă faptul, că alegerile, la finalul lor, au fost alterate prin comportamentul candidaților electorali”, se mai arată în decizia motivată.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii