Cum o companie de creditare nebancară a ajuns proprietara unei bănci comerciale

Ion Chișlea
18/04/2022

Compania de creditare nebancară Iute Credit a ajuns să deţină 96 la sută din acțiunile băncii comerciale Energbank. ​Grupul estonian Iute Credit Europe, proprietarul companiei cu același nume din Republica Moldova, a plătit recent 46,7 milioane lei pentru a procura 11 la sută din acțiunile Energbank, în cadrul unei oferte publice de preluare.   

 Bursa de Valori a Moldovei anunță despre înregistrarea tranzacțiilor  rezultate în urma ofertei de preluare a 220 mii acțiuni emise de Energbank, care reprezintă 10,97 % din totalul acțiunilor emise ale băncii. Acțiunile au fost cumpărate la prețul de 213,04 lei unitatea, iar volumul tranzacției s-a cifrat la 46,7 milioane lei.

Iute Credit Europe a anunțat oferta publică obligatorie la 15 martie, când deținea o participație de  83,62 la sută din acțiunile emise ale băncii. 

Grupul estonian a procurat de la începutul anului curent mai multe pachete de acțiuni în Energbank, care au fost blocate anterior de Banca Națională a Moldovei din cauza că proprietarii lor nu s-au conformat cerințelor legislației privind transparența acționariatului.

 

 

Ion Chișlea
18/04/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii