Sfârșitul epopeii de la  Energbank. Acțiunile blocate de BNM în 2019 au fost vândute la bursă

Ion Chișlea
11/02/2022
Mold-Street

Aproape jumătate din acțiunile Energbank au fost vândute, joi, la Bursa de Valori a Moldovei (BVM), pentru suma de 170 milioane de lei. Cele 49,73 la sută din capitalul social al instituției, au fost comercializate în trei tranșe la prețul de  170,44 lei acțiunea. Se presupune că noul acționar majoritar al Energbank ar fi proprietarul estonian al companiei de microfinanțare Iute Credit.

Prin aceste tranzacții se încheie un proces, declanșat acum trei ani, la 11 ianuarie 2019, când Banca Națională a Moldovei a blocat 52,77% din acțiunile Energbank, acuzând deținătorii lor că ar acționa concertat fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM. 

Așa cum pachetul blocat era de peste 50 la sută Banca Națională a desemnat atunci în conducerea Energbank administratorii proprii, care au gestionat instituția în următorii trei ani.  Ulterior au mai fost blocate și alte pachete de acțiuni, acestea ajungând la un moment dat, să reprezinte 75 la sută din total.În continuare câteva pachete de acțiuni au fost excluse din listă, sub sancțiune rămânând circa 59% din titlurile băncii.

În urma deciziei de blocare, acționarii vizați trebuiau, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în bancă  în decurs de șase luni. Au fost întreprinse mai multe încercări de a vinde acțiunile blocate, prețul initial pentru o unitate, stabilit încă în 2019, fiind de 330 de lei.

Înstrăinarea nu a reușit, însă, iar potrivit procedurilor de vânzare a acțiunilor la licitație, cu fiecare tentativă nereușită de vânzare, prețul acțiunilor expuse este redus. Până la urmă, acțiunile au fost achiziționate  chiar de Energbank la prețul de 91,25 lei unitatea, fiind trecute în categoria acțiunilor de tezaur.  

La 21 decembrie 2021, Curtea de Apel Chişinău a anulat trei hotărâri ale  BNM în privința Energbank, inclusiv cea cu privire la acțiunea concertată, care a stat la baza blocării și ulterior a înstrăinării acțiunii Energbank. Foștii proprietari nu au putut, însă, să recupereze acțiunile deoarece înstrăinarea lor nu poate fi anulată, conform legii. De acea decizie a Curții de Apel au beneficiat doar doi acționari semnificativi ai băncii, pachetele lor în mărime de aproape 17% din capitalul social al băncii fiind deblocate de BNM.

În cazul celorlalte acțiuni, a continuat procesul de înstrăinare așa cum societatea pe acțiuni este obligată, potrivit legii, să vândă sau să anuleze acțiunile de tezaur.

La 10 ianuarie, curent, la BVM a fost vândut un pachet de acțiuni în mărime de 9,98%, deținut anterior de Premier Energy, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova. Prețul de vânzare a fost tot de 170,44 lei acțiunea iar întreaga tranzacție a valorat 34 milioane lei. Cumpărătorul s-a anunțat a fi compania Iute Credit Europe din Estonia, proprietarul companiei de microfinanțare cu același nume din Republica Moldova, care avea permisiunea BNM  de a cumpăra peste 50% din acțiunile Energbank.  

Atunci, Tarmo Sild, CEO Iute Credit din Estonia, spunea după acea tranzacție că intenționează să achiziționeze pachetul de control estimând valoarea Energbank la 15 milioane de euro.

Ion Păduraru, avocatul unei părți a acționarilor  Energbank, deposedați de BNM, a relatat pentru Anticorupție.md că ai săi clienți nu pot avea pretenții față de noul acționar, ci doar față de Banca Națională.  

„Avem un proces administrativ de fond nefinalizat cu BNM. În orice caz, acțiunile anulate nu mai pot fi redobândite.”, spune el fără a da mai multe detalii „pentru a nu prejudicia mersul de mai departe”.

Păduraru a dat însă de înțeles că Iute Credit a beneficiat, în final, de un proiect, inițiat în perioada statului capturat. Acel proiect trebuia să aibă alt beneficiar, însă a rămas nefinalizat din cauza debarcării de la putere a lui Plahotniuc.  

„Înțeleg că ”proiectul” inițial a decăzut după evenimentele politice din luna iunie 2019. Dar, mecanismul era deja declanșat.”, ne-a relatat avocatul.

Energbank este una din instituțiile bancare mici din Republica Moldova. La finele anului trecut aceasta raporta un profit de 52 milioane de le. Banca are active de 2,9 miliarde lei, credite acordate în sumă de 1 miliard lei și depozite atrase în valoare de 2,1 miliarde lei.

Ion Chișlea
11/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii