Cum ocolesc petrolierele rusești sancțiunile: sub pavilion liberian continuă să livreze țiței în Europa

Ion Chișlea
24/06/2022
Un petrolier Sovkomflot poate transporta, în medie, petrol în valoare de 240 milioane de dolari

Navele petroliere ale companiei rusești de stat Sovkomflot continuă să livreze petrol în porturile europene, ocolind sancțiunile occidentale.  Acestea au fost surprinse în porturi din Italia, Danemarca și Țările de Jos.

O anchetă a platformei internaționale de jurnalism de investigație OCCRP arată cum compania a ascuns dreptul de proprietate asupra navelor, înregistrându-le drept proprietate a filialelor sale din Cipru și Emiratele Arabe Unite și navigând sub pavilionul Liberiei.

OCCRP a detectat peste 18 petroliere, enumerate în lista navelor din evidențele financiare ale Sovkomflot în 2020, care au traversat oceanele în ultima lună. Fiecare din acestea transportă, în medie, combustibil în valoare de peste 240 milioane de dolari.

Jurnaliştii amintesc că în februarie SUA şi UE au impus sancţiuni împotriva Sovkomflot. Sancțiunile au avut o perioadă de implementare treptată înainte de a intra în vigoare.

Când sancțiunile au intrat în vigoare, pe 26 martie, în SUA și, pe 15 mai, în UE, unele dintre aceste nave și-au oprit dispozitivele de urmărire a locației și nu pot fi detectate pe aplicațiile online de urmărire a transportului maritim. 

Dintre cele care nu și-au deconectat dispozitivele, organizația a urmărit cel puțin cinci nave pe măsură ce se întorceau, se aflau pe drum sau se aflau în porturi din Italia, Danemarca și Țările de Jos, după ce sancțiunile UE împotriva companiei au intrat în vigoare.

În această situație, este aproape imposibil de urmărit dreptul de proprietate asupra navei, mai ales când este schimbat numele și oprit trackerul.

Totodată, navigarea sub pavilion liberian este cel mai simplu mod de a ascunde originea navei.

„Folosirea de către Rusia a unor astfel de jurisdicții secrete cu care nu are legături economice reale este un joc de-a ascunselea. Prin amplasarea afacerilor în trei jurisdicții care lucrează împreună - Emiratele Arabe Unite, Cipru și Liberia - Sovkomflot a ocolit sancțiunile”, a declarat John Christensen, economist și fondator al Rețelei de Justiție Fiscală.

Cine este cumpărătorul petrolului rusesc livrat de navele Sovkomflot nu este clar. Potrivit economistului John Christensen, acțiunile Sovkomflot arată cât de mult încearcă Rusia să evite sancțiunile occidentale sau să ușureze impactul lor.

Ion Chișlea
24/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii